hacklink
17. sep
 
En flyktnings løgn

Publisert: 01.mar.2017 12:59
Oppdatert: 01.mar.2017 13:22

Som HA skrev i sin leder 27. februar: Aftenposten har skrevet om en familie på 12 personer som risikerer å bli fratatt sitt norske statsborgerskap fordi foreldrene løy om sin bakgrunn for 27 år siden. På Stortinget reagerer opposisjonen på at godt integrerte familier utvises, og beskylder UDI og regjeringen for å være hjerterå. Hvordan kan man utvise mindreårige barn som er født og oppvokst i Norge og som føler seg 100 prosent norske? Bare fordi besteforeldrene løy for snart 30 år siden?

Jeg er enig i at dette føles galt. Veldig galt. For en løgn i ren desperasjon for 27 år siden skal man kollektivt straffe en hel familie. Det er kun 3 år siden foreldelsesfristen for overgrep mot barn ble avskaffet. Foreldelsesfrist for løgner begått av livredde flyktninger har vi vel ikke hatt noen gang. Med andre ord regnes en flyktnings løgn som en verre forbrytelse enn et overgrep mot et barn eller en voldtekt av en voksen person.

Det skal være utilgivelig. Foreldelsesfrist for alvorlige forbrytelser som har en strafferamme på 10 år er 10 år, for særdeles alvorlige forbrytelser – med en strafferamme på fengsel i 21 år er foreldelsesfristen 25 år – såfremt det ikke dreier seg om drap og seksuelle overgrep. For en flyktnings løgn: ingen foreldelsesfrist.

Til det sier jeg: Vis meg en politiker som aldri har løyet! Jeg stiller meg gjerne bak kravet om å innføre foreldelsesfrist for feil tildeling av statsborgerskap. Så skal jeg også akseptere at en politikers løgn skal tilgis etter en viss tid.

Men – til de politikerne som kritiserer regjeringen sier jeg også: Velkommen tilbake etter tidenes tornerosesøvn. Sylvi Listhaug og regjeringen styrer ikke behandlingen av flyktninger etter eget forgodtbefinnende. Denne behandlingen (lovverket) er faktisk bestemt av Stortinget. Og så vidt jeg vet er det et forum hvor både Ap, SV, KrF og Venstre er representert. Hvor var de da lovverket som styrer behandlingen av flyktninger ble vedtatt? I hvilke andre saker sover disse representantene?

Lovverket sier at de som trenger beskyttelse skal få det. Og det har aldri noen i regjeringen sagt seg uenig i. Spørsmålet er hva man gjør når det er rom for tvil. Hvor kommer en person fra? Og når skal vi kunne si: OK – du lurte oss, men nå har det gått så lang tid at vi må kunne tilgi – ikke minst fordi straffen rammer uskyldige kollektivt.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke