15. sep
GRØNN LUNGE: Arikkelforfatteren er en varm forsvarer av Hamar park. Her fra Mylder-festivalen i fjor sommer.
 
Hamar park: Én gang byens grønne perle
1879-2019: St. Hans aften, 23. juni 2019 var Hamar Park 140 år, og det er all grunn til å gratulere byens og omlandets innbyggere med jubileet.

Publisert: 24.jun.2019 06:27
Oppdatert: 24.jun.2019 06:38

Bakgrunnen for Parkens tilblivelse er et gavebrev og hjemmelsbrev. som eieren av gården, vestre Diesen i Vang, Anne Diesen, undertegnet den 26. januar 1880.

Arealet på ca. ni mål skulle anvendes til beplantning eller «parkanlæg», og gavebrevet inneholdt klare bestemmelser for hvordan arealet skulle anvendes. Selskabet for Hamar bys vel mottok gaven og forvaltet Hamar Park i mange år.

Hamar Park har eksistert både i medgang og motgang, etter hvert ble det stadig vanskeligere å få endene til å møtes, og dårlig økonomi førte til at det i kommunle dokumenter, sak nr. 86 -1957 fremgår:

Hamar Bys Vel overdrar til Hamar kommune Hamar Park, matr. nr. 423 og 1397 på samme vilkår som Hamar B selv i sin tid overtok eiendommen i h.t. Gavebrev av 26.januar 1880.

Med i overdragelsen fulgte bygninger, innbo og løsøre og diverse utstyr.

I 1906 bestemte Selskabet seg for å kjøpe et tilleggsareal på 6850 kvm for kr. 10.000 angivelig for at Parken ikke skulle bli «innebygget», og det tatt opp et lån i Hamar Sparebank.

Det viser hvor framsynte parkpionerne var når en nå ser på den frykt mange av oss har for at Utstillingsplassen Eiendom A/S skal bygge på den såkalte «Seterløkka» , og Parken derved likevel blir «innebygget».

Hamar Park har i stor grad vært drevet på dugnad og frivillighet. Parken hadde sin storhetstid fra slutten av 1800-tallet og frem til begynnelsen av annen verdenskrig.

Under krigen var det ganske stille i Parken, men okkupasjonsmakten benyttet den av og til for sine arrangementer.

Etter krigen blomstret Parken opp igjen med en rekke arrangementer, dans, revyer, konserter. foredrag osv. I en periode leide Utstillingsplassen Hamar Park, og Restaurant «Båsen» med dansegulv og plass til 200-300 personer.

Fra begynnelsen av 1960-tallet var det slutt. Den populære danserestauranten var ikke mer, og Parken gikk tunge tider i møte.

Etter at Hamar kommune overtok ansvaret for Hamar Park gikk det stadig nedover, bygninger ble revet, andedammen ble fylt igjen, og andre anlegg ble gradvis avviklet.

Hamar Park ble på mange måter «den glemte park» - selv om Parkvesenet og bygartneren gjorde sitt beste for å ta vare på Parken i parkpionernes og Anne Diesens ånd.

Da Østbyen Vel var opprettet i 1986, ble Parken satt på dagsorden, og Velforeningen tok initiativ til en omfattende ryddeaksjon.

De lokale velforeningene drev dugnad i i Parken i mange år,og det ble satset på lekeparken, løvraking om våren mm.

På slutten av 1990-tallet var også dette slutt, angivelig på grunn av dårlig respons fra Hamar kommunes side.

Sommeren 1998 ble Kontaktutvalget for Hamar Park etablert med representanter for Østbyen Vel, Hamar Musikkråd, og Samarbeidutvalget for velforeninger. Seksjonsleder, Steinar Ødegård ble Hamar kommunes kontantperson, og undertegnede ble valgt til leder for utvalget.

Det ble satt i gang en storslått innsamlingsaksjon i 1999 til inntekt for oppgraving av andedammen og opprusting av Parken. I alt kom det inn over 500.000.

I løpet av tolv sommersesonger arrangerte Kontaktutvalget 137 gratiskonserter i Parken, og det ble i alt arrangert syv innendørs konserter.

Ved denne anledning er det all grunn til å takke alle som på frivillig grunnlag medvirket til gratiskonserter og annet dugnadsarbeid til beste for Hamar Park.

Jeg håper inderlig Hamar kommune snart sørger for ender i andedammen og foravtale med Utstillingsplassen Eiendom A/S - slik at «Seterløkka» kan bli en del av Hamar Park som offentlig tilgjengelig friområde/lekeområde for barn.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke