Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Skjenking: Skjenketider er på dagsordenen i Hamar igjen.
Foto: NTB Scanpix
 
En hjertelig velkommen debatt om skjenketider
Debatten om skjenketid er igjen aktuell, etter Hamar Frp tok til orde for å utvide den. Fremskrittspartiets ungdom ønsker debatten hjertelig velkommen.

Publisert: 25.nov.2015 04:00
Oppdatert: 25.nov.2015 11:02

Tirsdag skriver HA at «Sikkerhet og ro i byen må gå foran den enkeltes behov for å drikke utover natten. Politistasjonssjef Bjørn Lier har vært tydelig på at det har blitt langt færre voldsepisoder i helgene etter innskrenkning av skjenketiden.»

Les HAs leder her: Skjenketider og uteliv

I Haugesund og Bergen rapporterte imidlertid politiet selv at bråk, uro og vold hadde økt etter man strammet inn skjenketidene. Fra 47 til 58 voldsepsioder. Etter en gjennomgang av 20 bykommuner skrev Aftenposten i 2011:

«Erfaringen fra 20 kommuner gir ingen holdepunkter for å slå fast at tidligere skjenkestopp gir mindre vold. Noen steder melder om flere voldstilfeller enn før, noen om færre.» Om resultatene varierer så mye mellom byene, er det da skjenketiden som er den utløsende faktoren? Antakelig ikke.

De aller fleste som går ut i Hamar er fredelige mennesker som bare vil ha det gøy. Vold stanses ikke med kommunal leggetid. Det stanses med å satse mer på synlig politi for å forebygge uheldige episoder og ved at politiet viser bort bråkmakerne. Det er heller ikke noe sjakktrekk for å forhindre bråk at alle kastes ut av utestedene samtidig. Alle som har vært på byen ved stengetid har opplevd køene ut av lokalet, køen for å få nattmat og sist men ikke minst, taxikøen.

Les også: Vil øke skjenketid

Min erfaring er at det ofte er i disse køene bråket oppstår. Selv om utestedene stenger, er ikke nødvendigvis festen over. Festene fortsetter ofte på nachspiel rundt om i byen. Det er jo også en kjent sak at de fleste seksuelle overgrep er såkalte nachspielvoldtekter, sånn sett så kan jeg heller ikke se at det er så heldig å legge opp til en politikk som fører til at flere reiser på nachspiel.

Et annet argument mot å la utestedene holde åpent lenger er at alkoholkonsumet vil gå opp. Det er det imidlertid ingen automatikk i. Storbritannia ga i november 2005 pubene muligheten til å holde døgnåpne alkoholutsalg. Ett år senere publiserte anerkjente statistikkfirmaer (YouGov Survey, ACNielsen) tall om utviklingen. Resultatet er interessant: alkoholkonsumet gikk ned med 2,1 prosent, den første nedgangen på seks år.

Fremskrittspartiets ungdom er glad for at Hamar Frp løfter debatten om skjenketid og håper Hamars politikere tar til fornuft og utvider skjenketiden så den blir lik som hos nabokommunene. Dette vil gi mer frihet til folk flest og være godt for næringslivet i Hamar.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke