15. sep
 
En jernbane- trafikants bønn

Publisert: 13.sep.2018 14:41
Oppdatert: 13.sep.2018 15:18

I Tyskland har man innsett at det å drifte jernbane er en komplisert affære som krever god samordning. Både sikkerhet og punktlighet er avhengig av at ulike instanser samarbeider godt, og derfor har tyske myndigheter konsekvent avvist de ulike kravene fra EU om å konkurranseutsette ulike ansvarsområder knyttet til jernbanen.

Faktisk har Deutsche Bahn fortsatt eneansvar for all jernbanevirksomhet i Tyskland: Godstrafikk, persontrafikk, vedlikehold av jernbanenettet, signalsystemer m.m. Flertallet på Stortinget har gjort det stikk motsatte, ved å godta alle krav fra EU om å splitte opp og konkurranseutsette de ulike ansvarsområdene som opprinnelig var samlet under Norges statsbaner. Som mange togreisende har opplevd gjennom de senere år, har denne oppsplittingen ført til endel kaos.

Nå har Norge fått et nytt jernbane-utspill fra EU, kalt Jernbanepakke IV. Her krever EU full konkurranseutsetting av jernbanesektoren, noe som vil føre til at også persontrafikk på jernbane her i landet privatiseres (godstrafikken er for lengst privatisert). Hvis denne fjerde jernbanepakka vedtas, fratas Norge dessuten sitt nasjonale ansvar for jernbanesikkerhet. Denne særs viktige oppgaven skal nemlig overføres til EUs jernbanebyrå ERA.

Kjære stortingsrepresentanter: Stem for en gangs skyld mot EUs krav, når saken skal avgjøres av dere om ikke så lenge! Sørg for at jernbanesikkerheten fortsatt skal være et nasjonalt ansvar! Og sørg for at persontrafikken på jernbane ikke blir fordelt på selskaper som primært er opptatt av å tjene penger, og ikke av det å tilfredsstille behovene til oss reisende!

Det skal så lite til: Bare et lite trykk med fingeren på riktig stemmeknapp den dagen saken skal avgjøres. Og om du synes det er flaut å si nei til et utspill fra EU, kan du jo minne deg selv om den rollen Deutsche Bahn fortsatt har i Tyskland. Lykke til!


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke