hacklink
18. sep
VINDKRAFT: Raskiftet blir ett av de mest miljøskadelige vindkraftverkene i Norge og må kunne betegnes som «banebrytende» i så måte.
 
En katastrofe for regnskogen på Raskiftet
Myr er verdens beste karbonlager. Myr og torvmark spiller en avgjørende rolle når det gjelder global klimaregulering. Derfor kaller forskere myr for «regnskog». Ødelegges myr, blir karbonet eksponert for luft og blir til CO₂.

0
Publisert: 06.jul.2016 04:00
Oppdatert: 06.jul.2016 06:44

Norske myrer inneholder karbon tilsvarende 3,5 milliarder tonn CO₂. Det tilsvarer Norges totale klimautslipp i 66 år! Torvlaget i rikmyr vokser med 1–4 mm årlig og øker karbonopptaket for hvert år som går og øker karbonopptaket kontinuerlig.

I arktisk sone er det i gjennomsnitt 3,5 ganger mer karbon pr. arealenhet på torvmark enn på mineraljord. I den boreale sonen med skog–som Raskiftet tilhører–er det tilsvarende forholdet 7 ganger mer karbon (Ref.: Joosten & Couwenberg 2008). Det gjør Raskiftet til et av de mest miljøskadelige vindkraftverkene i Norge og må kunne betegnes som «banebrytende» i så måte.

Ei rasert myr = utslipp fra 150.000 biler.

En tredel av all myr under tregrensen i Norge er allerede ødelagt. Myra Jødahlsmåsan på Romerike er i ferd med å bli drenert ved utgraving av torv som selges som såkalt «hagejord». Jordforsker ved NIBIO, Arne Grønlund, har regnet ut at torvuttaket fra denne myra aleine vil føre til klimagassutslipp tilsvarende det 150.000 personbiler slipper ut i løpet av et år. (Ref.: Aftenposten 19. april i år).

Indonesia forbyr rasering av myr.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen henstilte til Indonesia om å slutte å ødelegge myr for å hindre klimagassutslipp. De har nå forbudt hogst og drenering av myrområder.

Vi reagerer også kraftig på at NVE og OED overfladisk og kritikkløst godtar Austris påstand i konsesjonssøknaden om at Raskiftet gir et «betydelig klimabidrag». Raskiftets optimistiske kraftproduksjon på 370 GWh utgjør mindre enn en femtedels promille av EUs behov. De åpenbare negative klimaeffektene vi har påvist, burde i stedet ha ført til et avslag.

Å bruke milliarder for å bevare regnskog i bl.a. Brasil og Indonesia–med ukjent resultat–samtidig som norske strømkunder skal betale milliarder for å rasere myr for å produsere strøm det ikke er behov for i Norge, henger ikke på greip.

Miljødirektoratet skal restaurere myrer.

NTB fortalte 11. mars 2015 at Miljødirektoratet skal «restaurere» 18 myrområder i 8 fylker. Skader etter utvinning av torv, lar seg til en viss grad «repareres». Men infrastrukturen for vindkraftverk med veier, monteringsplasser, fundamenter o.a. installasjoner vil føre til drenering og permanent rasering.

Er det rart at vi–og stadig flere med oss–kaller vindkraft på land i Norge for galskap?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke