Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
En kile inn i det grønne beltet?

Publisert: 29.mai.2018 12:15
Oppdatert: 29.mai.2018 13:21

Var det eplehager i Hamar bestefar? La oss håpe det spørsmålet ikke blir stilt. Men forslaget til ny kommuneplan er nå lagt fram. Og som bevaringsinteressert hamarsing undrer jeg meg blant annet over rådgivende arkitekt Eigilson i ASPLAN (jf tidligere avisomtale) sin iver etter å slå en kile inn i Hamars grønne belte ved Vestbyen, mellom Sagatun og Domkirkeodden. Han mener Hamar kommune i sin nye plan skal gå inn for prioritert fortetting i Vestbyen nord for Grønnegata. Det høres ikke ut som et godt forslag.

Områdevern er statusen bydelen har i gjeldende kommuneplan. Flere gamle hus er vernet og det er byggestopp. Så skrittet over til å bli et område for prioritert fortetting, uten angivelse av begrensninger, er for drøyt. Og rett nedenfor det aktuelle området ligger flere kvartaler med nye blokker. Her er Hamars høyeste botetthet, og beboerne er godt voksne. Rekreasjon de søker, finner de ikke mellom blokkene, men i de nære gatene med hage og grønt.

Den opprinnelige byplanen fra 1849 angir et skille i Grønnegata - by sør for og hus/ villa nord for. I tillegg er Hamar også kjent for å ha en klar grense mot landbruksarealene rundt byen. Dette er grenser som fortsatt gjelder og kan argumenteres godt for. Fortetting og folkevekst bør komme i de mange ledige kvartaler i sentrum der en noe høyere byggelinje bør aksepteres. Kommunen har også vedtatt jernbanestasjon i øst, dermed flyttes byens tyngdepunkt østover. Vil ikke veksten naturlig også komme i den retning. En tett Espernutbygging er således en bedre idè enn nedbygging av gamle hager.

Les også: Hamars vekstambisjoner har en kostnad.

Og, hvor lenge varer den veksten vi er inne i nå? Mye tyder på at trykket minsker og konkurransen mellom Intercitybyene øker. Derfor må kanskje bynære attraksjoner som gamle hus og eplehager telle som nettopp det det er – et gode og et godt argument for alle byens innbyggere og innflyttere.

Hva med hus til barnefamilier i framtidas Hamar? De bør jo også finnes i sentrumsnære strøk. De godt voksne flytter nok snart fra sine hus til nye leiligheter på Fuglsettomta, Fougner Lunds Plass eller liknende, når som helst – når bare det blir bygget. Men når våren kommer – da vil vi alle gå og sykle til historiske og grønne lunger på Sagatun, Vestbyen og Domkirkeodden.

beboer i Bryggerikvartalene

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke