Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Utenfor: «Piken med svovelstikkene». Fra en forestilling på Stange videregående skole.
FOTO: JENS ERIK JENSRUD
 
En liten påminnelse foran julehøytiden
Vi har alle hørt de forskjellige julefortellingene under oppveksten , «En julefortelling», «Karens jul» og «Piken med svovelstikkene», som minner oss på at ikke alle har det like lett i julen.

Publisert: 16.des.2015 04:00
Oppdatert: 16.des.2015 10:35

Selv om julen for mange er forbundet med et julepyntet hus, god julemat og julegaver under det pyntede juletreet, er ikke dette realiteten for alle i Norge.

For mange rusavhengige er ikke julen den fine høytiden så mange ser frem til. Tiden kan være forbundet med kulde, stengte dører og en påminnelse om alt du selv ikke har. Det er ikke en selvfølge for alle å kunne spise juleribbe til middag, og kjøpe julegaver til dem du er glad i.

Selv om dette kanskje ikke er noe alle er klar over, har vi i Norge rettigheter forbundet med jul. Etter sosialtjenesteloven har man rett til å få reise hjem til jul dersom man selv ikke har midler til dette. Men det hjelper ikke å ha rett, hvis du ikke kan hevde din rett. Dette er Gatejuristens motto.

Gatejuristen er en organisasjon stiftet av Kirkens Bymisjon. Vi driver oppsøkende virksomhet og er basert på frivillighet. Vi gir gratis juridisk bistand til mennesker som har eller har hatt rusproblemer, og gjennom vårt arbeid møter vi mange mennesker som av forskjellige grunner har havnet i en situasjon der livet til tider kan være svært vanskelig. Gatejuristen Innlandet drives i stor grad av frivillige jusstudenter, med ukentlige saksmottak i Lillehammer, Gjøvik og Hamar.

Nå når det nærmer seg jul og kaldere tider, opplever vi at flere klienter kommer til oss med frykt for blant annet å miste bolig eller få strømmen kuttet. Men mange mangler også penger til gjøremål som for mange er selvsagte før julen, slik som blant annet å klippe håret og kjøpe nye klær til julefeiringen.

Det er nettopp saker angående sosialrett som er majoriteten av sakene Gatejuristen får inn. Siden starten i 2013 har Gatejuristen Innlandet fått inn og behandlet 470 saker, der omtrent hundre av disse har omhandlet sosialrett. Mange av disse sakene gjelder klientens grunnleggende behov, slik som tak over hodet og penger til livsnødvendige utgifter.

Rusavhengige er en gruppe det kan være lett å overse, og en stemme som ikke roper like høyt som andre. Men de har fortsatt rettigheter som er like viktige å ivareta som rettighetene til de som roper høyest. Gatejuristen møter klientene på deres arena, og tilbyr dermed et lavterskeltilbud der de kan bli hørt og få den hjelpen de trenger.

Vi i Gatejuristen Innlandet oppfordrer både privatpersoner og offentlige myndigheter til å vise raushet og omsorg i julen, og ønsker alle god og trygg julefeiring.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke