15. sep
 
En litterær arena

Publisert: 16.nov.2016 17:18
Oppdatert: 16.nov.2016 17:18

Ragnhild Lied, leder i UNIO, priser folkebibliotekene som et viktig instrument for integrering av flyktninger. Hun mener institusjonen har en sentral funksjon i utviklingen for et flerkulturelt inkluderende samfunn, som må utvikle seg for å møte de utfordringer dette krever. (HA 7. november)

Biblioteket i Brumunddal er det åpnet en kafeteria ved leseværelset som flittig brukes av barnehager med dertil støy, løping og hoiing. Påpassere med unisone hysjrop og høylytte diskusjoner gjør det hele til et kakofoni uten like, i hvert fall for et bibliotek. I Stange her forleden var det en dame som ruslet rundt med en telefon og høylytt parlamenterte mens hennes guttunge løp rundt og sparket fotball med dertil gledesutbrudd og etter hvert deltakelse av andre unger. De som opprettholdt ro og taushet, var betjeningen.

Når jeg har tatt opp slike atferder blir dette kommentert med at unger er unger, og de er fremtiden! Med fare for å bli oppfattet som en sur gammel gubbe, mener jeg at det må vises respekt for bibliotekets grunnleggende idé, kontemplasjon med lærdom. Bibliotek er selvfølgelig åpen for alle. Nye landsmenn finner dette også som en relevant møteplass med fri tilgang til bøker, aviser og data, samt sosialt samvær. Men dette er ikke en åpen høylytt diskusjonsarena, kutyme for ethvert bibliotek.

Ideèn om et folkebibliotek betinger vel at aktiviteter utover litterære og filosofiske emner bør legges utenfor det vi må titulere stille soner. Slik folkebiblioteket utvikler seg må støy og relaterte fysiske utøvelser atskilles med egne avdelinger. Flere tusen års historie i akademisk lærdom må ikke forvitres i øyeblikkets samfunnsekstase. Det er et mangfold av offentlige institusjoner som ivaretar andre sosiale aktiviteter på en bedre og mer inkluderende måte, også innen flyktninghjelpen.

Inseraten poengterer dessuten en forskeranalyse fra Yale universitetet i USA. Denne mener å kunne bevise at folk som leser bøker, lever i snitt to år lenger enn de som ikke leser. Bare som et lite, men interessant notat, bøker med ro, stillhet og kontemplasjon stimulerer hjerneaktiviteter, ikke bare intellektuelt, men også i et helserelatert perspektiv. Skal vi tro forskerne.

Hysj, hysj – her leses.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke