Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
BUTIKKDRIVER: Live Giset.
FOTO: STIAN F. STEINSVIK
 
En mangfoldig by eller et kjøpesenter?
Ordfører Einar Busterud ønsker Hamar sentrum som et kjøpesenter, rådmann Bjørn Gudbjørgsrud ønsker at handelsstanden, uten å definere hvem det er, skal ha lik åpningstid.

Publisert: 15.jun.2017 14:47
Oppdatert: 15.jun.2017 14:58

Han foreslår åpningstid fra 10.00-18.00 hverdager, lørdag fra 09.00-16.00 om han gir byen like parkeringsbetingelser som dens konkurrenter – kjøpesentrene. Hvordan rådmannen har tenkt å håndheve sitt ønske er noe uklart. Begge ønsker er litt underlig og neppe kunnskapsbasert. Så langt jeg vet heller ikke fundert på en dialog med butikkdrivere i byen. Som kjent – den som har skoen på …

En by byr på mangfold. Noen butikker starter dagen kl. 07.30. De betjener håndverkere som er tidlig på. Noen vet det er lurt å begynne 09.00, andre igjen har erfaring med at det er først 09.30 det hele begynner. Utesteder og restauranter venter til øltørste folk kommer på ettermiddagen en gang. Noen stenger 16.30 – andre 18.00. Utestedene utpå kvelden en gang, de og sågar til ulike tider. Det er kontorer og tjenesteytere som starter 07.00 og har stengt lørdager, som servicekontoret i kommunen. De fleste butikkene er lørdagsåpne.

Slik er en by – ulikt liv til ulike tider.

Vi ønsker oss og snakker om levende byer med nisjer og små butikker – gjerne litt annerledes og spesielle. Vi vil ha fagfolk bak diskene, vi har høyere forventning til en liten spesialbutikk i byen enn til kjøpesenterkjedebutikken som er like hvor enn du er i landet, eller verden for den saks skyld. Nisje/små bedrifter startes og driftes ofte gjerne av individualister, eiere som selv står bak disken, -seks dager i uka. De driver utstrakt service, er ofte faglig gode og setter et preg på byen. Hamar har mange. Hamar må tiltrekke seg flere slike, tilrettelegge og ønske konsepter velkommen som vi ikke finner på kjøpesentrene. Slik kan vi bli byen som har alt – både kjøpesenter og en langt mer variert og spennende by.

Lik konkurranse angående parkering over hele byen er et godt signal til bybrukere, drivere og folk som vil etablere næring i by kjernen. Flott med sykkelvennlig by – det vil vi gjerne ha. Ja takk, begge deler. Men Aps tanke om at sykkelvennlig by øker handelen i byen kan like gjerne handle om å øke handelen på kjøpesentre. Igjen – like vilkår. Og virkeligheten er at det er de færreste som setter seg på sykkelen fra Hamar Vest, Voldjordet, Ajer en sur høstdag for å handle, være seg i byen på CC eller Maxi.

Som «funfact» i dette – den første saken som var oppe i nystartete Hamar Handelstandsforening i 1849 skal etter sigende være, ja nettopp, åpningstider. Det er kanskje på tide å legge den ballen død og heller bruke energien på å fremsnakke Hamar, bruke byen og komme med gode og gjennomførbare ideer?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke