hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
En mindre hyggelig beskjed

Publisert: 07.des.2016 23:33
Oppdatert: 07.des.2016 23:43

Vent nå litt! Nei, i dagens samfunn har man tydeligvis ikke tid til å tenke seg om. For noen dager siden fikk jeg brevet som jeg alltid har sett på som en månedlig og hyggelig «gest» fra NAV, med oversikt over min pensjonsutbetaling. Men denne gangen var det medsendt en mindre hyggelig beskjed. Dette var siste gangen jeg fikk et slikt brev tilsendt i posten.

Jo da, jeg vet at pengene kommer og jeg ser at jeg kan gå inn på data og finne de samme opplysninger. Men hvor mange av dagens 70-åringer og eldre har og kan betjene en datamaskin? Vet ikke NAV at det blant dagens pensjonister er mange som ikke hadde engelsk, og langt mindre data, på skolen og som hadde sitt yrkesliv før dataalderen. Følgelig er de avskåret fra å kunne forstå og betjene en datamaskin.

Vel, er det noe jeg lurer på kan jeg også ringe et angitt telefonnummer. Da vil jeg høyst sannsynlig treffe en automatisk telefonsvarer som opplyser at gjelder det «ditt» så må jeg taste «datt», og gjelder det «datt» må jeg taste «ditt». Etter å ha gjennomført denne manøveren noen ganger, er jeg tilbake på utgangspunktet og får beskjed om å starte på nytt. Dette er ikke lett, etterhvert som synet og fingerførligheten blir nedsatt.

Følelsen av avmakt sniker seg ubønnhørlig inn og forsterkes for hver dag med nye påfunn som alt sies å være av økonomiske grunner. «Verdens rikeste land» har ikke råd til porto på et månedlig brev til de få som er igjen av de generasjoner som la grunnlaget for rikdommen. Var det ikke bedre (av økonomiske grunner) å la disse få beholde følelsen av å tilhøre samfunnet de få årene de har igjen å leve og så heller «kappe hodet av» noen av de data- og økonomi-fantastene som har manøvrert seg inn i politiske verv og sitter på feite lønninger?

For å unngå misforståelser, jeg fikk min første datamaskin i 1995 og har plundret meg gjennom på et vis, frem til nå. Men jeg har kontakt med mange, til dels betydelig yngre enn meg, som ikke klarer dette. Og jeg merker den bitterhet som vokser frem mot det samfunnet som de trodde at de var en del av. Er det ikke nå tid for å tenke seg litt om? Penger er ikke en fullkommen verdimåler, hvilket økonomene tydeligvis har vanskelig for å forstå.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke