Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
MELK: En naturlig del av norsk kosthold, skriver Kaja Helland-Kigen.
 
En naturlig del av norsk kosthold
Benedicte Christiansen uttrykker i Hamar Arbeiderblad 26. april 2016 bekymring for at vi nordmenn er uvitende om meieriproduktene vi spiser.

Publisert: 29.apr.2016 04:00
Oppdatert: 29.apr.2016 09:08

Hun kommer med en rekke udokumenterte påstander om negative helseeffekter av melk. Flere av disse er direkte feil og vi vil gjerne rydde opp i noen av dem.

Melk og meieriprodukter fordøyes godt av oss mennesker og bidrar med viktige næringsstoffer. Vi har enzymer som hjelper oss å fordøye både proteinene, fettet og karbohydratene (laktosen) i melken. De som har laktoseintoleranse, har utfordringer med å fordøye laktose. Dette gjelder rundt 3 prosent av befolkningen i Norge, og den ufordøyde laktosen vil kunne gi dem forbigående mageplager.

Forskning har vist at kalsium er viktig for å bygge et sterkt skjelett. Teoriene om at melk og animalske matvarer bidrar til å trekke kalsium ut av skjelettet slik at det svekkes, er basert på myter det ikke er hold i. Det er en streng selvregulering av syre-basebalansen i kroppen, og kostholdet vårt bidrar ikke til så store svingninger i denne at det vil påvirke helsen vår. Osteoporose er en sammensatt sykdom, hvor både gener, kosthold, fysisk aktivitet og livsstilsfaktorer som for eksempel røyking spiller en rolle. Forskning har ikke vist noen sammenheng mellom melkedrikking og benskjørhet.

Melk og meieriprodukter har vært en viktig og naturlig del av kostholdet vårt i Norge i en årrekke, og forskningen viser at det er god grunn til at slik bør det fortsatt være. I tillegg til å gi oss kalsium er melk og meieriprodukter sammen med fisk de viktigste kildene til jod i det norske kostholdet, og det gir oss også proteiner av høy kvalitet, B-vitaminer og mineraler.

Helsedirektoratet har basert sine kostråd på en grundig gjennomgang av forskningen på mat, næringsstoffer og helse, og de anbefaler at melk og meieriprodukter bør være en del av det daglige kostholdet. Denne anbefalingen er ikke unik for Norge, mange andre lands helsemyndigheter gir de samme rådene.

Norsk melk er trygg og god. Vi har i Norge et svært strengt regelverk for kvaliteten på melk, og det tas prøver av melken for uønskede stoffer når den ankommer meieriet. Er ikke melken av den kvaliteten vi ønsker, brukes den ikke. Å påstå at melk er en cocktail av giftige stoffer, er et hån mot norske bønder som jobber hardt hver eneste dag for at vi skal få god, sunn og trygg mat.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke