17. sep
 
En nullvisjon for selvmord
Selvmord er noe vi leser om, så tenker vi at det er grusomt, også lar vi temaet bli liggende.

0
Publisert: 16.apr.2015 04:00
Oppdatert: 16.apr.2015 07:00

MENINGER

Selvmord er et veldig følsomt tema, men vi kan ikke la være å gjøre noe med det. Enkelttilfellene er vonde, de river i stykker familier og etterlater mange spørsmål som aldri vil bli besvart. Vi har alle et ansvar, og det er å sikre at flere ikke mister en bror, søster, venn, kjæreste, mor eller far som en følge av noe vi kunne ha forhindret. Vi har et ansvar for framtiden, vi må arbeide for å redusere selvmord, med en nullvisjon som mål.

Vi kan stadig lese om de brutale virkelighetene, som har ført til selvmord, og ikke minst til de som sitter igjen. Dette kan vi ikke lenger sitte å se på, vi har et ansvar for framtiden for å innføre tiltak som kan endre denne situasjon. Rundt 530 mennesker tar selvmord hvert eneste år i Norge, dette er et tall som har holdt seg stabilt over flere år, og hvert eneste selvmord er et for mye.

I Sverige innførte de for noen år siden nullvisjonen for selvmord, der alle etater skulle gå gjennom å se hvordan deres arbeid kunne være med på å redusere antall selvmord. Blant annet er det i jernbanen laget en egen utredning om hvordan man kan hindre at folk tar livet langs jernbanelinja. I Norge ble det til sammenligning laget en utredning om hvordan man kunne redusere selvmord og selvskading av helsemyndighetene. Det at det er kun helsemyndighetene som har dette området er for snevert, vi trenger en helhetlig satsning for å redusere selvmord, da er det ikke bare i helsesektoren tiltakene skal gjøres.

Vi må gjøre dette helhetlig, pengene må også følge. Vi trenger at det vedtas en nullvisjon, for selvmord er så grusomt at det simpelthen bare ikke kan forekomme. Det trengs en sterk statlig satsning, der alle etater skal legge til rette for å forhindre selvmord, på denne måten kan vi også arbeide for å fjerne tabuer, det skal ikke legges vekk fordi det er vondt å snakke om. Vi kan ikke stå på sidelinjen å se flere hundre ta sine egne liv hvert eneste år, fordi hjelpen ikke strekker til. Vi har et ansvar både for de som det allerede er for sent for, men også for de som vi enda kan redde.

Ja til nullvisjon for selvmord.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke