Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Rådmann: Bjørn Gudbjørgsrud.
 
En ødeleggende navlebeskuelse
HAs store ønske er tilsynelatende snarest mulig å få kremert planene om et hovedsykehus for Innlandet.

Publisert: 21.apr.2017 22:45
Oppdatert: 21.apr.2017 22:55

Og avisas mareritt vil være totalt dersom et slikt sykehus skulle bli lokalisert ved Mjøsbrua. Avisa stiller velvillig opp når det byr seg en anledning til å bekjempe det et stort flertall av fagfolk, pasienter, pasientorganisasjoner, brukerutvalg, politikere og mange, mange andre mener, nemlig at et hovedsykehus for Innlandet ved Mjøsbrua vil være beste løsningen.

HER kan du lese lederkommentaren i HA.

En slik modell hvor lokalmedisinske sentre og prehospitale tjenester vil være viktige bærebjelker, vil gi pasienter i Innlandet likeverdig behandling og kunne tilby gode helse- og sykehustjenester slik vi har krav på. Når Hamars rådmann nå i 12. time går inn for at hovedsykehuset bør ligge på Hamar, får han klapp på skuldra av ordfører Busterud og varaordfører Fangberget. Disse har vært motstandere av et hovedsykehus, men snur nå kappa etter været idet de fornemmer at det kan gå mot en hovedsykehusmodell og sier at selvfølgelig må dette ligge i Hamar. Underholdende karer dette: Det de ikke ønsker, ønsker de likevel lokalisert til Hamar.

Politikk er så absolutt det muliges kunst. Og HA kaster seg på den lokale bølgen forårsaket av mageplasket av det forannevnte trekløveret. Og for den observante leser: nå er det blitt et firkløver som ser muligheten. Nå kan denne «blomsten» bidra med ytterligere en spiker i ei kiste som har fått tilført mange slike tidligere. Hovedsykehusmodellen må nedkjempes. Funksjonsfordelte sykehus er å foretrekke framfor et hovedsykehus.

HA skriver at en lokalisering av et hovedsykehus ved Mjøsbrua tilhører fortiden. Signalene fra staten går i en annen retning slår avisa ubønnhørlig fast. Knutepunktutvikling i byene tillegges større betydning enn før leser jeg videre. Men har HA rett i sin påstand om at dette diskvalifiserer Moelv som vertskap for et hovedsykehus? Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier i sine planretningslinjer at besøks- og arbeidsplassintensive statlige virksomheter kan lokaliseres ut fra en «regional helhetsvurdering tilpasset eksisterende og planlagt senterstruktur og kollektivknutepunkter». Statlige planretningslinjer for samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging sier at planlegging av arealbruk og transportsystem skal «bidra til å utvikle bærekraftige byer og tettsteder, legge til rette for verdiskaping og næringsutvikling, og fremme helse, miljø og livskvalitet».

Men HA vil så langt ikke forstå og akseptere at Moelv er et viktig knutepunkt i en svært sentral og travel by med stort potensial beliggende på «midt imellom» på Innlandet. HA og sentralmakten i Hamar ønsker både å være Oslo Nord og Hovedstaden for Innlandet. Et slikt både-og-ønske er å forskreve seg skikkelig og er i ferd med å forårsake ubotelig skade for den tidligere så stolte stiftsstaden. Jeg mener at Hamar vil være best tjent med å orientere seg mot Innlandet, ha vilje og evne til å dele med andre og å se muligheter også andre steder enn i egen lekegrind. Et Hamar med en slik holdning vil være gull verdt for vekst og utvikling på Innlandet. Jeg ønsker lykke til i snuoperasjonen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke