16. sep
Jernbanedebatt: En påstand fra Øystein Krogsrud (bildet) som framstår som ubegripelig for artikkelforfatter Erik Kristiansen.Foto: Trond Lillebo
 
En oppsiktsvekkende begrunnelse
Øystein Krogsrud har trukket seg som talsperson for NåEllerAldri (NEA). Overskriften på hans offentlige uttalelse er slik:» Trekker seg i protest mot Hamar Ap».

Publisert: 08.jan.2019 13:12
Oppdatert: 09.jan.2019 10:55

Sånn sett angår ikke dette meg, men han putter meg inn i sakskomplekset. Han mener at jeg har skrevet et innlegg i HA som kan tolkes som mobbing av ham selv eller NEA.

LES Erik Kristiansens innlegg 21. desember her.

For meg framstår en slik påstand som komplett ubegripelig. Det innlegg han referer til handlet egentlig om noe helt annet: Respekt for alle aldersgrupper som mener noe om offentlige anliggender. I et kort avsnitt i dette innlegget la jeg inn tre setninger om nyheten om at ungdommer i Natur og Ungdom hadde meldt seg ut av debatten fordi de opplyste at de hadde blitt hetset av østtilhengere, av sinte middelaldrende menn. Jeg la til at Øystein Krogsrud i HA dagen før prisverdig hadde tatt et oppgjør med dette, alt ifølge hans egne uttalelser i HA.


Så vidt jeg har registrert er det ingen i denne debatten som har adressert denne hetsingen til verken Øystein Krogsrud eller andre ledere i NEA. Personlig har jeg aldri vært utsatt for noe slik fra den kanten. Men jeg har sett og hørt mye tvilsomt fra både øst- og vesttilhengere. Ingen nevnt, ingen glemt.

I sin dramatisk regisserte sorti har han lagt følgende til grunn for sin konklusjon:

«jeg mener mobbing nå er institusjonalisert og godkjent i både Hamar Ap og arbeiderbevegelsens egen avis HA. Den verste mobbingen i jernbanesaken foregår ikke blant fotfolket, men helt åpent og akseptert blant noen av områdets fremste samfunnstopper. Her gjør jeg opp regnskap før jeg trekker meg ut av den offentlige jernbanedebatten.»

Hans regnskap, og de to strekene han har satt under dette, er forbløffende lesning. Hva han ønsker å oppnå med sin avgang, er jeg usikker på. Reelt sett så er han jo ikke rammet av noe av det han beskriver i sitt regnskap, heller ikke NEA. Krogsrud skriver: Morten Aspeli ble mobbet ut av Hamar Ap, en tidligere gruppeleder i Hamar Ap har flyttet utenbygds delvis grunnet ubehag knyttet til Hamar Ap, Line Lysbakken trakk seg nylig grunnet manglende oppgjør med en mobbekultur. Og nå velger altså Krogsrud å trekke seg fra den offentlige jernbanedebatten grunnet mobbekulturen i Hamar Ap.

Denne begrunnelsen fra en talsperson for organisasjonen NEA reiser en rekke spørsmål. Det mest essensielle er som følger: Er dette et utspill som NEA stiller seg bak? Er innholdet i denne begrunnelsen, med sine mange påstander og konspirative oppfatninger om en institusjonalisert mobbekultur i arbeiderbevegelsen og Hamar Arbeiderblad, noe NEA stiller seg bak?

Jeg skal ta for meg én av disse sakene som er helt sentral i Krogsruds utspill: Ble Aspeli mobbet ut av Hamar Ap? Krogsrud hevder det, selv om ingen i Arbeiderpartiets ledelse i Hedmark mener det. De fant til slutt intet grunnlag for å hevde at Jan Larsen hadde trakassert eller mobbet Morten Aspeli. Advarselen Jan Larsen fikk, knyttet seg til en rolle han hadde i en sak som gjaldt en person utenfor partiet. Den saken ble skværet opp mellom partene. Ved fortsatt å hevde offentlig at Jan Larsen har mobbet Morten Aspeli, er det Krogsrud som framstår som en mobber.

Når Krogsrud fortsatt overser realitetene i saken som gjaldt Larsen/Aspeli, og samtidig roper på en anstendig debattkultur, så er på sett og vis toget gått. I hvilken trasé er ikke så viktig i denne anledning.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke