16. sep
TOPPLEDEREN: Torbjørn Almlid «gikk i strupen» på de humanitære organisasjonene og ExtraStiftelsen.
 
En øredøvende arroganse
Tipping: Undertegnede vil muligens bli beskyldt for å ha vikarierende motiver etter å ha ført denne teksten i pennen. Den sjansen velger jeg å ta.

0
Publisert: 20.mai.2015 04:00
Oppdatert: 20.mai.2015 06:55

Som tidligere ansatt i Norsk Tipping i mer enn et tiår så mener jeg å ha både kompetanse, kunnskap og ikke minst være berettiget til å kunne mene noe om det jeg ser på som en svært negativ utvikling for selskapet. Et selskap som helt siden oppstarten i 1948, har vært med og bygget landet.

Det er etter min mening hevet ut over enhver tvil at de øremerkede midlene som hvert år har dryppet ut fra «pengebingen» til Norsk Tipping, har kommet oss som innbyggere til gode. Enten i form av et idrettsanlegg, et kulturhus, forskningsmidler, eller at overskuddet fra Norsk Tipping i en årrekke finansierte mer enn en fjerdedel av det totale kulturbudsjettet i landet.

Grunnideen bak at man skulle starte med tipping i Norge, var at pengene skulle brukes til å fremme folkehelsen for landets innbyggere. Den første «Tippenøkkelen», fordeling av overskuddet, lød som følger: Hele den første millionen skulle gå til idrett, 80 prosent av den andre, 60 prosent av den tredje, 40 prosent av den fjerde, og deretter 20 prosent av øvrige millioner i et eventuelt overskudd. Resten skulle tilfalle forskning, som fra før var finansiert gjennom renteavkastningen fra et fond på to millioner kroner. Allerede etter få år så lød overskuddet fra fotballtipping på 25 millioner kroner. Da sier raskt hoderegning at idretten fikk 6,8 millioner, mens forskning satt igjen med 18,2 millioner.

Etter hvert så kom det imidlertid endringer i «Tippenøkkelen» gjennom at kultur kom inn som mottaker, og at idretten fikk en større andel av det årlige overskuddet. Alt dette var naturlige endringer etter hvert som porteføljen av spill hos monopolisten Norsk Tipping vokste, og spilleglade nordmenn stadig ble «gladere».

Idretten har gjennom god og aktiv lobbing fått en stadig større andel. Andelen lyder fra og med 2015 på 64 prosent av det totale overskuddet, mens humanitære organisasjoner og kultur skal bli avspist med 18 prosent hver.

Denne delen må politikerne ta ansvaret for. Men at Norsk Tipping bruker ytterligere mer enn 100 millioner kroner til idretten gjennom gedigne sponsoravtaler, det må selskapet svare for. Dette er etter min mening penger som burde vært en del at «Tippenøkkelen», og ikke frie midler som toppledelsen i Norsk Tipping skal kunne bruke som de selv ønsker. Dagens praksis er en klar favorisering av idretten.

Undertegnede har tygget på dette innlegget en god tid, men det var ikke før jeg så at topplederen i Norsk Tipping «gikk i strupen» på de humanitære organisasjonene og ExtraStiftelsen at jeg valgte å ta til pennen. Den øredøvende arrogansen fra Norsk Tippings ledelse mer enn provoserte meg. Det er nemlig ikke slik at pengene i overskuddet kommer fra Norsk Tipping, de kommer fra det norske folk. Jeg har selv hørt adminstrerende direktør i Norsk Tipping, Torbjørn Almlid si at han føler presset fra Børre Rognlien og Inge Andersen. Nå tror jeg han bør få kjenne presset fra sin eier, statsråden i kulturdepartementet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke