buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
 
En pedagogisk vekkelse

0
Publisert: 30.apr.2015 04:00
Oppdatert: 30.apr.2015 07:16

Nok en pedagogisk vekkelse har funnet sted. «Frelseren» denne gang er John Hattie, pedagogikkprofessor i Australia med røtter i New Zealand. Det er mye bra å si om ham, men det er noe med pedagogikken som leder tankene hen på religion. «Vekkelsesmøtet» denne gang var plassert i Kristiansand. Passende egentlig, vi er i gammelt vekkelsesland, bedehusenes kyststripe og dalstrøka innafor – men det var en gang. Nå er det pedagogikken med sans for mynten i kisten klingende.

Noen av oss har et langt liv i skolen bak oss, vi har observert noen bølger som også kan minne om økonomiske konjunkturbølger med religiøs kraft. Med 5-10 års mellomrom har de kommet, disse vekkelsene, med misjonærer og store skrifter og samlinger. Kanskje minner det like mye om rockekonserter med politikere, byråkrater, rektorer noen lærere som groupier.

En rektor kan fortelle at Hattie er guru, en lærer at han er rockestjerne. Vi må formode at salen hadde mange tårefylte øyne og fuktige seter. Og alle som bare leser Hatties punktlister finner noe. Høyres Henrik Åsheim finner stoff for større klasser. 40 elever, 50- eller? Det blir vakre produktivitetskurver av slikt. Andre kan fortelle at lærernes fagkunnskap er nær uvesentlig, med dette melder jeg meg som lærer i russisk eller genetikk eller --- det er jo latterlig, selv hunden min fatter det. Men forskning viser, heter det seg, eller er det profetier?

Skjønt, egentlig minner det hele meg kanskje mest om de dypt religiøse politiske fantastene for fire- fem tiår siden med Mao, Stalin, Hoxha som forbilder. De som ikke var mange, men som fikk posisjoner også i skolen og pedagogikken, autoritære, totalitære. De som fant trosgrunnlag i en eller annen verdslig filosoffantast Pussig dette behovet for å tro, finne den ene oppskrift på og for alt.

Og hva skjer nå etter Kristiansand? Sannsynligvis, skolen skal nå få slite med enda en gjeng vekkede politikere, byråkrater, rektorer og deres utviklingsorienterte – fint skal ordvalget være – i noen år fremover. Så kommer nok en vekkelse, en annen – og noen av oss lurer på når vi skal drive skole. Men slik kjettersk tenkning er lite ønsket av pedagogikkens vokterråd. Kunne vi be om å bli fritatt for profetene enten de kommer i politisk, religiøs eller pedagogisk innpakning? Kunne vi «be» om en viss autonomi?

Neppe. Derimot vil vi få krav om tilstedeværelse, kollektivt tvunget samvær – kalt samarbeid, men med røtter i en planøkonomimodelltenkning fra før 1989 – større klasser etc. etc. og atter etc. – alt pakket inn i vakre floskler om hvor viktig lærerne er. Man må være vekket for å tro dette. Men det kommer jo en ny vekkelse snart og da.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat