23. okt
 
En regjering på kanten av stupet
Erna Solberg vil befri oss fra statlig eierskap, Mulla Krekar og søndagsstengte butikker. Så langt har det meste endt i trøbbel.

Publisert: 31.jan.2015 07:46
Oppdatert: 31.jan.2015 07:51

Alt lykkes for denne regjering, spøkte statsråd Trygve Lie i 1937. Kong Harald ble født og Norge hadde fått en arveprins.

Statsminister Erna Solberg kunne nok ønske seg en prinsefødsel hun også. Om ikke annet for at vi alle skal snakke om noe annet enn den håpløse regjeringen. For det er virkelig intet som lykkes for denne regjering.

Da de ansatte på Byggmakker i Hamar denne uka deltok i den landsomfattende streiken mot endringene i Arbeidsmiljøloven, spanderte ledelsen kaffe og streikekaker på alle.

Regjeringen vil gi oss en ny frihet: Retten til å kunne handle på søndag. Men butikkeierne frykter søndagsåpne butikker, og har liten sans for at regjeringen vil fri oss fra tyranniet med en handlefri dag i uka.

«Vi er glad for ledelsens støtte», sa Handel- og Kontortillitsvalgt Thor Rindal Johansen til Hamar Arbeiderblad. På Byggmakker står ansatte og ledelse sammen mot regjeringen. Det er et presist bilde på hvor tungt Solberg-regjeringen sliter for tiden.

Denne uka har 1,5 millioner arbeidstakere vært ute i politisk streik. Forslaget om å endre arbeidsmiljøloven falt som ventet ikke i god jord hos fagbevegelsen. Det kan knapt være noen overraskelse.

Det er grunn til å tro at arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) likevel vil drive gjennom endringene i Stortinget. Men historien vil kanskje få ham til å tenke seg om.

I 1998 var det to timer generalstreik da sentrumsregjeringen forsøkte å fjerne en feriedag. Arbeidstakerne beholdt feriedagen sin.

I 2003 forsøkte regjeringen Bondevik (KrF) seg med nye endringer i arbeidsmiljøloven. Det ble truet med generalstreik, og senere måtte Bondevik og hans mannskap kaste kortene.

Jens Stoltenberg (Ap) glemmer neppe sine forsøk på å endre sykelønnsordningen, som endte med at han ble ydmyket offentlig av daværende LO-leder Gerd-Liv Valla.

Ingen regjering legger seg ut med fagbevegelsen uten at det har en pris. Problemet til Erna Solberg regjering er at rekken av politiske løfter som ender som problemsaker begynner å bli fryktelig lang.

Mange har kanskje allerede glemt abortdebatten i fjor. De store demonstrasjonstogene 8. mars hensatte oss til 1970-tallet.

Kvinnene gikk ut på gatene igjen og slåss for retten til å bestemme over egen kropp.

Statsminister Erna Solberg (H) skapte ekstra temperatur ved sin uttalelse om at hun ikke kunne forstå at spørsmålet om legenes reservasjonsrett var en kvinnesak.

Vi fikk regjeringens første statsbudsjett, som fjernet arveavgiften og ga massiv skattelette til Norges rikeste. Vi andre fikk en plastposeavgift vi aldri hadde bedt om.

Finansminister Siv Jensen (Frp) ble latterliggjort, og Frp-nestleder Per Sandberg innrømmet at kommunikasjonen rundt budsjettet var elendig.

Asylbarn har blitt sendt ut i rekordfart, i strid med den politiske avtalen med Venstre og KrF. Politidirektør Humlegård fikk skylden for å ha «misforstått».

Akkurat nå pågår en panisk ryddejobb for å begrense nederlaget i to andre saker som burde vært vinnerkort for Høyre og Frp.

La private få kjøpe statsbedriftene. Ut med Mulla Krekar! «Ingen» liker mullahen. Frp-politikere har i årevis plaget de rødgrønne med den gjenstridige Krekar som er så vanskelig å få satt på flyet. Nå har justisminister Anders Anundsen (Frp) målt krefter med Mulla Krekar.

Det eneste han har oppnådd er å ryste lille Kyrksæterøra med tvangsflyttingen av Krekar, og Frp har viklet seg inn i en håpløs debatt om hvorvidt Siv Jensen respekterer menneskerettighetene eller ikke.

Selveste Mr. Stabæk, Ingebrigt Steen Jensen, torpederte salg av statlig eierskap.

Hvem hadde trodd reklamedirektøren skulle blåse liv i den gamle parolen fra EEC-kampen, «Nei til salg av Norge»?

Kanskje bør regjeringen spørre seg om det norske folk virkelig synes det er et problem at staten eier Flytoget, Kongsberg Våpenfabrikk, Statskog og Telenor?

På Facebook ble i hvert fall kjærligheten til Flytoget plutselig til å ta og føle på. Nå er saken i det store og hele utsatt.

Det begynner å haste for Erna Solberg. Klarer hun ikke å gi velgerne noe de virkelig ønsker seg, kan det kommende kommunevalget bli en politisk katastrofe.

Med en stabil oppslutning på 40 prosent på meningsmålingene har Arbeiderpartiet fått et reelt håp om at de skal vinne makten i de store byene.

I Oslo ligger Raymond Johansen likt med de borgerlige, som har regjert sammenhengende siden 1995.

Også i Tromsø og Bergen er Høyre i trøbbel. Her i Hamar smiler nok ikke Knut Fangberget fullt så bredt som han gjorde i fjor.

Erna Solberg holder stø kurs i sitt helhjertede forsøk på å endre landet. Men velgerne er ikke med henne. De flykter fra politiske løsninger de ikke vil ha.

Får ikke Erna sving på regjeringen risikerer hun å dra ordførerkandidater over hele landet med seg i nederlaget.

Og en reddende prinsefødsel ser heller ikke ut til å være i vente….

God helg!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke