15. sep
Sommer: Blåklokke. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
 
En samtale med Gud om robotklippere

Publisert: 19.jul.2018 15:11
Oppdatert: 19.jul.2018 16:04

Vårt tekniske livs store fremskritt i hagestellet, robotklipperen. Den imponerer oss med sin «intelligens» og evne til å frisere plenene. Nok en gang et steg på perfeksjonismens alter. Tenk om vi i stedet kunne se hva Skaperverket kan gi oss av gleder om vi bare samarbeider med det. Rødkløver, prestekrager og blåklokker og mange fler kommer av seg selv.

En tekst som kommer fra England kan kanskje gi oss noe å tenke på:

Gud om plener, ugress og miljøet – samtale mellom Gud og Frans av Asissi.

GUD: Frans, du vet jo alt om hager og natur. Hva i all verden er det som skjer der nede på planeten? Hva skjedde med løvetannen, fiolene, tistler og sånt som jeg startet for millioner av år siden? Jeg hadde den perfekte planen for vedlikeholdsfritt hagearbeid. De plantene gror i alle slags jordsmonn, tåler tørke og formerer seg i hundretall. Nektaren fra disse blomstene tiltrekker seg sommerfugler, bier og sangfugler. Jeg forventet å se en stor, fargerik hage nå. Men alt jeg ser er grønne rektangler.

FRANS: Det er folkeslaget som slo seg ned der, Herre. Forstadsfolket. De begynte å kalle blomstene dine for ”ugress” og gjorde en stor innsats for å drepe dem og erstatte dem med gress.

GUD: Gress? Men det er jo så kjedelig. Det er ikke fargerikt. Det tiltrekker seg ikke sommerfugler, bier og sangfugler, bare meitemark og snegler. Det tåler ikke temperaturendringer heller. Er du sikker på at dette Forstadsfolket virkelig ønsker at alt det gresset skal gro der?

FRANS: Tydeligvis, Herre. De anstrenger seg veldig for å få det til å gro og holde seg grønt. De starter hver vår med å gjødsle gresset og forgifte alle andre planter som vokser opp i plenen.

GUD: Vårregnet og varmt vær får antakeligvis gresset til å gro veldig fort. Det må Forstadsfolket sette pris på.

FRANS: Tydeligvis ikke, Herre. Så snart det vokser litt, klipper de det – noen ganger to ganger i uka.

GUD: De klipper det? Samler de det inn som høy, da eller?

FRANS: Ikke akkurat, Herre. De fleste av dem raker det sammen og putter det i sekker.

GUD: De putter det i sekker? Kan de tjene penger på å selge det?

FRANS: Nei, Herre. Det er helt motsatt. De betaler penger for å kaste det.

GUD: La meg se om jeg forstår deg rett. De gjødsler gresset så det skal gro, og når det gror klipper de det og så betaler de for å kaste det?

FRANS: Ja, Herre.

GUD: Dette Forstadsfolket må da i det minste være lettet om sommeren, når vi lar det regne mindre og skrur opp varmen. Det forsinker vel veksten og sparer dem for en hel masse arbeid.

FRANS: Du kommer ikke til å tro meg, Herre: Når gresset slutter å gro så fort, drar de ut vannslangene og betaler mer penger for å vanne det så de kan fortsette å klippe det og betale for å bli kvitt det.

GUD: For noe tull. Men de har da i det minste beholdt noen av trærne. Det var en genistrek, om jeg kan få si det selv. Trærne får blader om våren for å se vakre ut og gi skygge om sommeren. På høsten faller bladene på bakken og blir et naturlig teppe som holder på fuktigheten i jorda og beskytter trærne og buskene. Det er livets naturlige syklus.

FRANS: Du bør nok sette deg, Herre. Forstadsfolket har laget en ny syklus. Så snart bladene faller raker de dem sammen til store hauger og betaler for å bli kvitt dem.

GUD: Nei. Hva gjør de for å beskytte røttene til trærne og buskene om vinteren og holde jorden fuktig og porøs?

FRANS: Etter at de har kastet bladene drar de ut og kjøper noe de kaller bark. De drar det med seg hjem og sprer det utover bakken i stedet for bladene.

GUD: Og hvor får de tak i denne barken?

FRANS: De hugger ned trær og maler det opp for å lage barken.

GUD: Nok! Jeg vil ikke tenke på dette lenger. St. Katarina, du er ansvarlig for kunst og kultur. Hva har du på tapeten for oss på kveldens filmvisning?

ST. CATHERINE: “Dum og dummere”, Herre. Det er historien om ...

GUD: Glem det, jeg tror jeg nettopp har hørt hele historien fra Frans.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke