Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Politireform: ikke for sent å snu?Foto: Frank Brandsås
 
En sentraliseringsreform
LESERINNLEGG: Politireformen er vedtatt i Stortinget og er sikkert godt ment, men har våre politikere forstått konsekvensene og alvoret i dette. Jeg, og svært mange med meg, er i tvil om det.

Publisert: 11.nov.2016 16:08
Oppdatert: 11.nov.2016 17:59

Hvorfor er det norske folk og ordførere så negative? De har sett at reformen fjerner det lokale lensmannskontor og deres mange oppgaver. Polititjeneste blir erstattet med politimakt. At politiet dukker opp i full fart, men akk for sent, løser oppdraget for så å fortsette til neste oppdrag. Tjenesten blir reaktiv og hendelsesstyrt, og ikke proaktiv og forebyggende.

Skal vi få «svenske» tilstander i Norge også med våre spredte lokalsamfunn og næringsliv. Tjenestested (lensmannskontor) med 20–30 tilsatte fjernes og erstattes med en politikontakt. Det er ikke merkverdig at ordførere og innbyggerne fortviler og protesterer.

Politiets fremste oppgave er å forebygge straffbare handlinger. Det kan i mange tilfeller være nok at de er på rett sted til rett tid. Dette blir umulig dersom ressursene er for små og distriktene for store.

Lokalkunnskap og tilstedeværelse er viktig i det forebyggende arbeidet. At politiet kjenner innbyggerne og at disse kjenner sine lokale betjenter, er kanskje den viktigste forebyggende effekten. Dette har vi ikke råd til å miste eller fjerne.

Det sies så fint av mange politikere at politiets ressurser skal økes. Det samme skal bemanningen som i dag oppleves som altfor tynn. Målet er to polititjenestemenn pr 1.000 innbygger som de andre nordiske land har gjennomført for lengst. Disse løftene har vi hørt de siste 35 år, men lite har skjedd. Dekningen er på ca. 1,2 – 1,4 i dag. Hvorfor skal vi forkaste den norske modellen med lensmannskontor/politistasjon i tilnærmet hver kommune? Hva oppleves som tryggest for innbyggerne?

Jeg synes lite om at politimesteren i Innlandet (landets største i areal) går lenger enn politidirektøren i forslaget til fjerning av tjenestesteder. Det er en rasering av dagens nivå. Ordførere og folkevalgte i Hedmark og Oppland, nå må dere protestere før det er for sent. Det «politikartet» som blir tegnet i 2017 blir svært vanskelig å endre i ettertid.

Til våre politikere. Les og lær fjellvettregel nr 8: Vend i tide – det er ingen skam å snu. I Håvamål sies det at det er lov for «mannen» å skifte meining. Kan vi håpe på et mirakel?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke