Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
BEGRAVELSE: Øyet ser ikke den blomsten som blir lagt på kisten.
 
En siste ære
I Norge dør de fleste «gamle og mette av dage». Dette sto ofte på dødsattesten i gamle dager.

Publisert: 20.mar.2017 18:04
Oppdatert: 20.mar.2017 19:28

Men ikke nå lenger. Nå skal alle dø av en diagnose, derfor dør mange av hjertesvikt. Logisk, ikke sant.

Jeg leste for en stund siden i HA om hvor viktig det var å ha åpen / offentlig begravelse / bisettelse, slik at venner og bekjente kunne vise den siste ære.

Jeg har arbeidet flere år på sykehjem og fikk flere ganger spørsmål utenfor sykehjemmet om hvordan det sto til med den eller den. Jeg svarte at vedkommende sikkert ville sette pris på besøk. Husker spesielt en gang hvor vedkommende svarte at hun heller ville huske ham slik han var. Det var fetteren hennes.

Hva med å vise litt ære, mens vedkommende fremdeles er i live? Mange eldre lever mange år i ensomhet hjemme uten særlig besøk, tilbud om hjelp, et kort i posten eller en blomst, før de dør eller ender på institusjon. Og der blir de jo tatt godt vare på, så da trenger de ikke besøk?

Ved begravelsen møter de opp i hopetall, for å vise sin siste ære og ta sitt siste farvel. Jeg minnes en begravelse på slutten av 1980- årene, med åpent minnesamvær etterpå. Godt over 100 møtte til bespisning og hyggelig samvær. Snakkesalig som jeg er, klarte jeg ikke å holde kjeft.. Under kaffen sa jeg høyt og tydelig; om halvparten av de som er her nå hadde besøkt ham på sykehjemmet, hadde han hatt mye besøk. Om noen følte seg beklemt vet jeg ikke.

Jeg ser ikke logikken i at man får haugevis med blomster og godord etter sin død, men mens man levde var man ikke verdt et besøk eller en blomst.

Nei, i mitt hue er en begravelse noe privat for nærmeste familie og venner. Har folk vist den avdøde liten ære mens vedkommende levde, kan de slippe å anstrenge seg når man er død.

«Gi meg en blomst mens jeg lever, så øyet kan frydes ved den, for øyet mitt ser ei de blomster du legger på kisten min hen.»

La folk få ha begravelsen slik de ønsker selv! Få fortgang i livsnøytralt seremonirom og få byttet ut kremasjonsovnen! Dette er pinlig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke