hacklink
buy instagram followers
19. sep
Arbeidsliv: Sterke organisasjoner for både arbeidstakere og arbeidsgivere har vært bra for det norske arbeidsmarkedet, mener OECD. Her to legendariske, sterke ledere for hver av partene under tariffoppgjøret i 1997, NHOs Karl Glad (til venstre) og LOs Yngve Hågensen.Foto: Berit Roald, NTB scanpix
 
En sterk fagbevegelse gjør Norge bedre
I Hedmark står fagbevegelsen sterkt. Det bør vi være glad for. Og etter nyheten fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i sommer, kanskje enda gladere enn før.

Publisert: 26.jul.2018 14:40
Oppdatert: 26.jul.2018 15:06

For hvorfor gjør Norge det så mye bedre enn mange andre land? Svaret er kollektive forhandlinger og sterk fagbevegelse. Dette er altså ikke min påstand – det er noe OECD har slått fast nå i sommer.

OECD slår dermed fast noe en del av oss på venstresiden har visst lenge, og som de fleste på høyresiden har fornektet like lenge. Vi tjener på sterke fellesskap, på kollektive løsninger og på at arbeidsfolk ikke står alene overfor arbeidsgiveren. Vi tjener på det som enkeltmennesker, men vi tjener også på det som fellesskap, som bedrifter og som samfunn.

Høyresiden har alltid hatt et problematisk forhold til fagforeninger. Ved interessemotsetninger mellom arbeidstakere og arbeidsgivere, har de konsekvent valgt sistnevnte. Selve kronargumentet fra de blå er at sterke fagforeninger presser opp lønningene og dermed svekker konkurransekraften.

OECD knuser nå høyresidens myte. Og de som jevnlig eller sporadisk leser Dagens Næringsliv, slik jeg gjør, kan glede seg over at en av landets mest næringslivsvennlige aviser bringer nyheten til oss nå i fellesferien. Sterke kollektive organisasjoner for arbeidstakerne, fagforeninger, og for arbeidsgivere, som NHO og Virke i Norge, er bra for arbeidsmarkedet, viser OECDs forskning. Det gir høyere sysselsetting, lavere ledighet og enklere innpass til grupper med utfordringer.

Nøkkelen er det som i Norge heter trepartssamarbeidet. Altså fagforeninger, arbeidsgivere og staten.

Når OECD – som ikke akkurat er sosialister – slår fast dette, er det grunn til å lytte. Når Dagens Næringsliv – som ikke akkurat er en sosialistavis – skriver dette, er det grunn til å lese. For her ligger det viktig kunnskap om hvordan vi skal lykkes også i framtida.

Det norske systemet med en sterk fagbevegelse, sikrer et sterkt mandat for å forhandle lønn på vegne av medlemmene. Svekkes fagbevegelsen, svekkes også mandatet. Da er de kollektive lønnsforhandlingene i fare.

I land der lønnsforhandlingene IKKE er kollektive, fungerer arbeidsmarkedet dårligere. Arbeidstagerne får det dårligere. Men også bedriftene og det store samfunnsfellesskapet svekkes. Det blir mindre lønn og større forskjeller. Bedriftenes konkurransekraft svekkes. Verdiene som skapes i samfunnet fordeles skjevere.

Høyre, Frp og Venstre i regjering har gjort et «mer fleksibelt arbeidsmarked» til sin kampsak. Dette er en farlig vei å begi seg inn på. I stedet for mer midlertidighet og svekking av fagbevegelsen, bør Norge velge motsatt vei. Fortsatt faste ansettelser, fortsatt sterke fagforeninger, fortsatt full lønn ved sykdom og fortsatt skattefradrag for fagforeningskontingenten er vinneregenskaper ved det norske arbeidslivet. Høyresiden må våkna opp av sin ideologiske dvale, og tenke nytt. Det er ingen mening i å bygge ned det som av OECD pekes på som en av verdens mest velfungerende måter å organisere arbeidslivet på.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke