Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
En sykehusdebatt på enerom
I HA 21. januar stiller Einar Busterud et retorisk spørsmål som virker en smule oppkonstruert for meg.

Publisert: 21.jan.2019 14:56
Oppdatert: 21.jan.2019 15:10

Han åpner sin artikkel med følgende spørsmål: «Finnes det sykehustjenester som kan tilbys bare ved Mjøsbrua?». Ifølge ham selv skal dette være ett av to kjernespørsmål om ny sykehusstruktur i Innlandet. Videre mener han at hvis svaret på dette spørsmålet er nei, så er stedsvalget Mjøsbrua feil.


Dette er et pussig spørsmål. Busterud må vel vite at ingen i debatten om stedsvalg har vært i nærheten av å mene at et sykehus ved Mjøsbrua vil gi befolkningen en medisinsk behandling som de kun vil få der, og ikke i Hamar. Han vet selvfølgelig at svaret fra meningsmotstandere er et rungende nei: Stedsvalget handler ikke om kvaliteten på den medisinske behandlingen. Derfor er dette ikke et kriterium som bekrefter at stedsvalget er feil.

Sykehus er en byfunksjon, sier Busterud. Eller direkte oversatt: Nytt sykehus for hele Innlandet er en Hamar-funksjon. Det er helt sikkert slik at for Hamar by ville det ha vært en enorm glede å få dette sykehuset plassert på Midtstranda, ingen bør tvile på det, heller ikke jeg.

Les Einar Busteruds debattinnlegg mandag 21. januar her.

Men hvem skal dette sykehuset betjene? Og hvor i denne kronglete prosessen er vi nå?

Prosessen først: Vi er innspurten, nå dreier det seg om hvorvidt Innlandet får beholde sin plass i prioriteringskøen og at det blir fattet et vedtak eller ikke. Derfor blir Busteruds ensomme kamp om det eneste saliggjørende for byen Hamar et spill for galleriet. Det kan neppe skade noe som helst, men utspillene er relativt virkelighetsfjerne og navlebeskuende. Mulig dette er bra for BBL og den kommende kommunevalgkampen, men ellers ikke for noe annet.

I den langvarige striden om nytt sykehus i Innlandet, er vi nå på oppløpssiden. Vi står overfor et kompromiss som ingen ekspert på byutvikling kan rokke ved. Det hjelper ikke å hoste opp kjente, kjære og tunge eksperter på samfunnsutvikling.

Det nye Innlandssykehuset omfatter en befolkning i Innlandet på nær 400.000 innbyggere. Trekker vi ut Kongsvinger-regionen, som skal sokne til A-hus, er det fortsatt 350.000 innbyggere igjen, bosatt i et område som er 9.500 km2 større enn Danmark. Hamar har 31.000 innbyggere, Ringsaker 34.000, Gjøvik ca. 30.000, Lillehammer 28.000. Eller ca 125.000 innbyggere tilsammen. De andre som bor her, ca. 225.000, bor utafor de største byene. Blant alle disse finner vi også mange av de menneskene som skal jobbe på det nye sykehuset.

Et sted mellom 8-9 prosent av alle som skal få hjelp på dette sykehuset bor altså i Hamar. 92 prosent bor ikke her, men spredt over et geografisk område litt mindre enn Kroatia. Det er i dette geografiske området det historiske kompromisset «Mjøsbrua» sakte men sikkert har oppnådd en status som akseptabelt for alle. Det er konsensus blant det overveldende flertall at HER kan det nye sykehuset ligge. Det vil selvfølgelig få noen negative og positive følger, men de må vi svelge og ikke lage mer unødvendig støy. Kort sagt: Det er komplett umulig å tenke seg at alle som ikke bor i Hamar, ca. 370.000 innbyggere, snur på hælen og roper «Heia Busterud!».

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke