Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Sykehus: TYerningen skanse, slik den kan ha sett ut på den tiden. Modellen er laget av Arne Øvergård.Foto: Vigdis Vingelsgaard
 
En sykehushistorie fra 1818-19
Sykehus: Da Staten ville opprette et felles sykehus for Hedemarkens og Christians Amter. En historie fra 1818-19.

Publisert: 01.mai.2017 16:42
Oppdatert: 01.mai.2017 16:42

Da Helse Sør-øst i 2010 påla Sykehuset Innlandet å utrede ny sykehusstruktur i Innlandet ble det inkludert et alternativ som skulle baseres på et hovedsykehus for begge fylker.

Lite ante Helse Sør-Øst at 200 år tidligere, i 1818-19, tilbød Staten de to amtene «et fælleds Sygehuus for de to Amter»!

Norge var lutfattig på denne tiden og nærmest konkurs. Ikke minst var helsevesenet lite utviklet, og lite hadde det å fare med mot epidemiene og folkesykdommene som herjet landet, og det var preget av primitive forhold og mangler. Amtmennene var klar over dette.

Våren 1818 meldte amtmann Weidemann i Christians amt (I dag Oppland fylke) til departementet (på den tiden var det Justis- og Politidepartementet) om forholdene. Han argumenterte med «Gavnligheden af at en fælles Sygehuus for Christians og Hedemarkens Amter blev indrættet paa Terningskandsens Huusbygninger.»

Departementet syntes dette var en utmerket ide, sikkert først og fremst på grunn av de små kostnadene, idet Terningskansen, opprettet i 1683, og satt istand under krigen 1807-1814, kunne benyttes som et felles sykehus for de to amtene.

Departementet, som øverste helsemyndighet i landet, nedsatte en «Commission» med mandat «at undersøge Leiligheden til Sygehuus på Tærningskandsen, og derefter affatte et detailleret Forslag til et almindeligt Sygehuus Oprættelse og Administration.»

Kommisjonsmedlemmer var begge amtmennene (Weidemann og Sommerfelt) og amtslegene (Lintrup og Raabe) i tillegg en militærkirurg fra Elverum, Christian Thorstensen. Sommerfelt var kommisjonens formann.

Noe av departementes argumentasjon for et sykehus for begge amt i Elverum ble utdypet i dette utnevnelsesbrevet :

«Elverum i Østerdalen har en beqvem Beliggenhed, da det er en Skovegn og ligger i Tracten for alle Varetransporter til Grundset Marked.» Og: «Tærningskandsens Huusbygninger..vil give tilstrækkelig stort Locale for de Veneriske og Radesyge fra begge Amter og tillige Bolig for en Læge».. Grundsetargumentet kan virke litt snurrig på vår generasjon, men Grundsetmarten var av stor betydning for veksten i Elverum på 1800-tallet.

Datidens formidable avstander og reisetid ble selvsagt nevnt ,og det ble vist en nokså optimistisk holdning til avstandsproblemene:

Interessant er det at departementet antok at reisetidene i Christians amt til og med ville bli kortere enn før, fordi pasienter fra Hadeland ville bli overført til «Aggeshuus Sygehuus i Opsloe». Her nærmer vi oss også dagens diskusjon om sykehusregioner.

Kommisjonen hadde sitt første møte paa «Gaarden Dahl i Vardahl Præstegjeld i Christians Amt» 23. januar 1819. Den var aktiv, og det ble som naturlig er, organisert besøk på Terningen skanse. Ved denne befaringen, benyttet komiteen seg av en bygningskyndig mann fra «Egnen». Han var klar i sin rådgivning, skansens bygninger var i så dårlig stand og så «forfaldne» at de var ubrukelige til sykehusformål.

Kommisjonen hadde sitt siste møte 24. november 1819. Amtmann Sommerfelt tok tilrådningen til etteretning og beklaget at «Han i Mangel af at have fundet et andet Staten tilhørende og for begge Oplands Amter beqvemt Sted».

«Af denne Erklæring fra Amtmand Sommerfelts Side, Følgen blive, at denne Commission nu vorder sluttet».

Og slik ble det.

Ettersom tidene forandret seg, er sykehusstrukturen i Hedmark og Oppland blitt avlegs og uhensiktsmessig, og det går nå mot et hovedsykehus. «Et fælles Sygehuus for Oplandene» ville man sagt for to hundre år siden. Det siste er kanskje bedre, fordi det er fellesskapet som understrekes og ligger innebygget i det urgamle landskapsnavnet, faktisk fra førkristen tid.

Og på denne måten handler denne lille og glemte historien om et forgjeves forsøk på å opprette et sykehus for «de tvende Amter». Med helt andre forutsetninger skulle man tro at 200 år burde være tilstrekkelig for å fatte en slik bestemmelse, men det kunne se lysere ut.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke