hacklink
18. sep
BUSS: Takstsonene på Hedmarken slår urimelig ut.Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
 
En takstsone for hele Hedmarken
I romjula hadde fylkesrådene Per-Gunnar Sveen, Aasa Gjestvang, Anne Karin Torp Adolfsen og Thomas Breen et leserinnlegg hvor de lister opp en rekke gode tiltak i budsjettet for Hedmark fylke med en klar grønn profil på mange områder.

Publisert: 02.jan.2019 12:59
Oppdatert: 02.jan.2019 14:00

I siste avsnitt skriver fylkesrådene: «Vi ønsker flere klimavennlige løsninger. Tiltak for å øke andelen kollektivreisende prioriteres.» Dette høres jo fornuftig ut, og i praksis betyr det gode rutefrekvenser, at buss/tog er i rute og med et attraktivt og rettferdig takstsystem.

LES fylkesrådenes innlegg her.

Jeg hadde på forsommeren både avisinnlegg og korrespondanse med Hedmark Trafikk, fylkesråden for samferdsel Torp Adolfsen og flere ordførere om uheldige sider ved dagens takstsystem på bussene. «Fjern bussbomstasjonene ved Vevlakrysset i Stange, Myrvold i Ringsaker og Jevnaker i Løten» var mitt budskap. Takstsystemet slår urimelig ut for korte reisestrekninger når for eksempel folk som bor i området ved Ottestad kirke og Nydalen i Furnes skal til sine respektive kommunesentra i Stange og Brumunddal. Da blir det to soner, og koster for vanlig voksen 55 kroner for en strekning på fire-fem kilometer.

I mine innspill i juni slo jeg et slag for at det må bli en takstsone for hele Hedmarken, i alle fall i første omgang innenfor bybussnettet som omfatter alle de fire kommunesentrene på Hedmarken. Dette må være en enkel og god sak for Fylkesrådet når de skryter av grønn profil i fylkesbudsjettet og at bedre vilkår for kollektivtrafikken skal prioriteres.

Dette har de lykkes med på Nordre Romerike der alle kommunene er samlet i en takstsone. I romjula besøkte jeg min søster på Årnes og kjøpte først en vanlig honnør med toget Hamar – Eidsvoll. Deretter kjøpte jeg en sonebillett 4N hos Ruter og reiste på den billetten med tog Eidsvoll – Gardermoen og så timesbussen til Årnes. Denne turen på ca 50 km gjennom Eidsvoll, Ullensaker og Nes kommuner kostet meg 20 kroner og omfattet både tog- og busstrekningen.

Vis handling politikere, både i fylket og kommunene og få til det samme på Hedmarken og for den del også i de andre regionene i fylket!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke