hacklink
18. sep
Valget: Trygve Slagsvold Vedum (til venstre) og Jonas Gahr Støre, en vinner og en taper, eller ..?
 
En taper og en vinner?
Støre tapte valget, fordi arbeider-«rørsla» ikke finnes lenger. En av de siste fra «gølvet» var berømte Thorbjørn Berntsen, som kom fra Akers mek.

Publisert: 20.sep.2017 07:00
Oppdatert: 20.sep.2017 07:32

Nå består Arbeiderpartiet av folk som i alle andre partier, velutdannede – gjerne akademikere. Og slike forstår seg på uttalelser, også under valgkamper: «Fire bortkastede år», ropte Støre ut over Torget i Arendal. Til sine tilhengere, som visste at landet aldri har hatt det bedre, noen gang. Vellevnetheten er blitt så godt synlig i hverdagen. «Vi skal ta inn 15 milliarder mer i skatt», følges det opp med. Som om dette var et godt valgagn. I denne nasjonen der vi må betale 25 prosent av vår inntekt i moms, etter først å ha betalt inntektsskatt opp til 55 prosent. Attpåtil, avgifter av alle slag til kommunen. For eksempel skatt hvis vi bor i egen bolig. Leier vi hus av en bolighai – da slipper vi. Hva sitter vi igjen med, tro?

Trygve Slagsvold Vedum ropte også mye rart, ut til sine tilhengere. «Ta hele landet i bruk!», var nok hans største. Dette landet, som strekker seg så langt som fra Lindesnes og helt ned til Roma, tas nok ikke i bruk bare ved at en Senterparti-mann reiser landet rundt og preker dette. Når han ikke samtidig forteller oss, hvordan dette skal skje.

Har han ikke registrert at det fiskes langs hele kysten, at oljen har skaffet oss 8.000 milliarder på bok hittil, at det drives landbruk fremdeles i de utroligste kroker. At turismen gjør at det bor folk overalt i landet, og mye, mye annet.

Den andre store posten hans var, at alt som den sittende regjeringen hadde gjort, skulle reverseres. Nyttige kommunesammenslåinger og politireform, alt skal reverseres uten først å reflektere over eventuell vellykkethet.

Vedum er vel den her i landet som trodde å kunne vinne valget ved å være «nei-mann» til alt under valgslagsmålet. Og får oppleve at hele 10 prosent av befolkningen er enig med ham. Hvordan tenker Ola Nordmann?

Valget fikk vist at Tysklands Angela Merkel og Norges Erna Solberg antakelig er de to dyktigste statslederne i Europa for tiden. Begge har situasjonene i sin hule hånd. Vet alltid å handle klokt. Vår nasjon kan så visst leve videre med Erna. Det var ikke stemning for å bytte.

Og den som tapte valget, det var Slagsvold Vedum. Som ikke klarte å kjempe seg inn i noen regjering.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke