Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
ØSTRE TORG: Et lite glimt fra HAs historiske arkiv av livet på det gamle Østre Torg.
 
En tur rundt Østre Torg i 1950-årene
Byhistorie: Tor Holm rusler i denne artikkelen rundt Østre Torg i Hamar for omlag 60 år siden.

0
Publisert: 25.mar.2015 04:00
Oppdatert: 25.mar.2015 06:49

Min artikkel om det gamle Stortorvet falt tydeligvis i smak.Jeg fortsetter derfor langs gamle Torggata til M. Steen-hjørnet og går videre rundt torget.

M. Steen var en av byens store kjøpmenn med dyktig betjening. Når han sjøl ekspederte kunder betraktet han det som et nederlag hvis kunden ikke kjøpte noe. Altså et nederlag for kunden.

Brødr. Westgaard solgte mye møbler fra sin lille forretning. Flinke til å ha et utvalg i tidens smak. I gårdens annen etasje lå Lies Konditori. Et yndet sted for byens noe eldre kvinner som lot oppvasken stå og heller nøt kaffe og napoleonskake sammen med venninner.

Odd Øde drev musikkhandel og solgte 78-plater (steinkaker), noter og musikkinstrumenter. Fru Berg hadde Mascot parfymeri. Godt besøkt av kvinner i alle aldre som kjøpte litt av hvert for å øke tiltrekningskraften. Hamar Slakteri drev et av sine siste utsalg her i Posthusgården før detaljhandelen opphørte. Skikkelig kjøttbutikk med blant annet blodklubb, suppekjøtt og pølser av alle slag.

Helt i hjørnet ved posthustrappa hadde Leonard og Sigurd Kirkeby sine butikker i henholdsvis kolonial og fisk. Førstnevnte ganske tøff når han hivde inn tunge trekasser med fisk, mens broren var mer av den forsiktige typen.

Rutebilstasjonen fra 1938 var praktisk, med drosjesentral, toaletter, godsavdeling og -ekspedisjon. Taket på bygningen var et yndet oppholdssted for ungdom som møttes for å snakke med og om hverandre eller ta sin første sigarett eller en dram. På torget var det stor trafikk av varebiler som kom med alskens gods som bussene fraktet utover bygdene. Der var også parkeringsplasser for mange biler. Førkrigsmodeller av mange slag. Parkeringsavgift var ikke oppfunnet. De gamle fargerike ble etter hvert erstattet av HOBs røde moderne busser.Rutebilstasjonen hadde også venterom og aviskiosk.

Rundt hjørnet drev Mattson sin frukt- og tobakksforretning. Han hadde liten plass men stor omsetning pr. kvadratmeter. Dette var en av i alt seks butikker i denne bransjen rundt torget.

Så var det pølsebua. Det er vel knapt noen fra denne tiden som ikke savner den. Røslige Einar Elvsveen solgte utrolig mengder med velsmakende wienerpølser til stor glede for sultne folk i alle aldre. Over gaten hadde baker Nordstrøm sin forretning med bakeri i kjelleren. Han hadde seks bakere i full jobb samt et par damer i butikken. Nyansatte visergutter fikk beskjed om at sjefen hvilte middag mellom kl. 14.00 og 17.00. Hvis huset brant kunne han vekkes. Andre grunner medførte øyeblikkelig avskjed.

I samme gård hadde urmakermester og kulturpersonlighet Ole R. Johannessen sin forretning. Han hadde en stor kundekrets, solgte ur av alle slag, og reparerte alt fra små dameur til uret i domkirken. Forretningen eksisterer fortsatt, men med nye eiere.

I sjappa ved siden av hadde Kaare Jensen sin frisørsalong. Han ble kalt Sevilla, og hadde kanskje en viss likhet med operahelten. Han kunne glattbarbere en mann på tre minutter. Da satte kunden livet som innsats, mens han forskremt så de raske tak av en lynende skarp kniv i speilet.

I neste butikk var det salg av melk, smør og ost. Her solgte de meierismør og pultost i løs vekt fra trebutter. Et syn vi aldri mer får oppleve. Og den lukta! Den er også dessverre glemt.

Så var det Astoria. Restauranten i annen etasje var byens flotteste. Et vindusbord der for to med hvert sitt smørbrød med røkelaks og eggerøre og en halv flaske hvitvin var den helt suksessfulle date. Med vakker evergreenmusikk fra flygelet. Og med direktør Larsens hyggelig nikk til kjente og ukjente gjester mens han ga gode råd til hovmesteren. At senere eiere av hotellet stengte restauranten er helt ubegripelig.

Under hotellet drev Ødegaard sin bensinstasjon mens junior solgte motorsykler og alskens deler til alle typer førkrigssykler. I den lille foretningen på hjørnet solgte gullsmed Granrud sølv- og gull-produkter. Over gaten lå Godagers noe fornemme forretning som førte alt av tøyer og strikkevarer. En gang jeg var innom kom en dame og forlangte tre meter rødt blåtøy. Merkelig.

På neste hjørne lå O.Wiiks forretning av herreklær og skotøy. Med stort skomakerverksted, hvor de blant annet solgte håndsydde skistøvler tilpasset såvel kandahar- som rottefella-bindinger. Riktig noe å vise fram foran peisen på HIL-hytta. Altså da med selbustrømper og nikkers.

Gravdahl bokhandel eksisterer fortsatt. M. Gravdahl var fagmann. Man kunne spørre ham om hva som helst innenfor litteratur. så hadde han svaret. Ikke nok med det, man fikk en skikkelig forklaring i tillegg.

Haugens kjøtt- og pølsevareforretning solgte ikke rull. Bare rullade. Smakte sikkert bedre.

Kjøpmann Bjelland solgte mye sykler med eget merke fra sin forretning A/S Sporten. Han var den første som leverte sykler i flere farger. Tidligere var alle sykler svarte.J. Jacobsen hadde utstilling av lik-kister, med lite folk utenfor som tittet inn. På hjørnet hadde Einar Hage kolonialforretning med trofaste kunder fra sentrum. Han drev alene uten betjening. En god gammeldags kremmer.

Den siste forretning på runden er S. Rustads, som han startet i 1936 i skarp konkurranse med sin gamle sjef M. Steen over gaten. Det sies, uten krav på pålitelighet, at en ung mann kom inn til Rustad og søkte jobb. Han fikk en umoderne dress med beskjed om at hvis han greide å selge denne i løpet av dagen ville han bli ansatt. Etter en times tid var dressen solgt. Da Rustad spurte hva kunden sa, svarte jobbsøkeren at kunden ikke sa noe, men at førerhunden hans hadde knurret voldsomt.

Der er blitt stillere på torget. Bussene og drosjene er flyttet. Personbilene parkeres under torget og mesteparten av de gamle forretningene har skiftet navn eller er borte. Det kalles utvikling. Men jammen var torget et hyggelig sentrum i byen!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke