buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
VÆR: Mer ekstremvær i vente.FOTO: GORM KALLESTAD, NTB scanpix
 
En tydelig værmelding for 2050
Hvis du vil se værmeldingen for desember 2050, så har du muligheten for det.

Publisert: 13.nov.2014 07:37
Oppdatert: 13.nov.2014 07:42

Meteorologisk institutt har allerede laget den. NRK Dagsrevyen meldte i forrige uke at over en million nordmenn har sett framtidsværmelding for 2050 på Yr.no. Dette kan tyde på at det ekstremt varme året vi har bak oss, lyngbrannene i januar langs kysten i Midt-Norge og ekstremregn og flom på Vestlandet, har fått mange til å søke kunnskap om hvorfor dette skjer.

Den kjente Statsmeteorologen John Smits sier dette på Yr.no om årsaken til ekstremregnet på 300 mm i løpet av tre døgn på Vestlandet: «Varm luft kan holde på mer fuktighet enn kald luft og dermed blir det også mer nedbør. Årsaken til dette heter global oppvarming». 2014 ligger an til å bli det varmeste som mennesker noensinne har målt i Norge med hele 2,3 grader over normalen. Den forrige rekorden ble satt i 2011 med 1,8 grader over normalen. Vinterværet i Norge var 3,7 grader varmere enn normalt.

Yr.no sin værmelding er laget for tidlig desember i 2050. Her meldes det at det tiende ekstremværet i 2050 er på vei med sterk storm og opptil 200 mm regn i døgnet på Vestlandet. Samtidig er det tørt og store gress og lyngbranner i Nordland. På Østlandet er det 15 grader varmt og lite julestemning. Værmeldingen sier at folk på Vestlandet må holde seg innendørs, med mindre de ikke allerede har blitt beordret til evakuering. Langtidsvarselet de gir for vinteren 2050/51 viser at det bare vil være snø i områder høyere enn 1.000 meter over havet, men her vil det til gjengjeld komme ekstremt store mengder med snø. For sommerværet 2050 sier Yr.no at det vil være mye ekstremvær med både regn og varme. Temperaturene kan komme opp i over 40 grader, og eldre og folk med dårlig helse må holde seg innendørs med luftkjøling.

Når du ser denne meldingen for 2050 kan du tro at dette er det verst tenkelige, men det er faktisk motsatt. Meteorologisk institutt har tatt utgangspunkt i det mest positive scenariet fra FNs klimapanel; nemlig at temperaturen ikke har økt mer enn 1,5 grad i 2050, og at den vil holde seg under to graders kritisk grense. For at det skal skje må alle utslipp av klimagasser gå ned fra og med 2015, og utslippene i 2050 må være på 20 prosent av dagens.

Verden er i 2014 allerede varmet opp 0,85 grader på grunn av at stadig mer varme holdes tilbake på jorda av den økte mengden drivhusgasser i atmosfæren. Energioverskuddet er nå på 1,6 Watt pr kvadratmeter. Den økte varmen gir mer vanndamp og mer nedbør. Mer varme og energi i værsystemet gir nettopp økt temperatur og mer ekstremvær.

Yr.no og NTB har nå en artikkel som beskriver et større vitenskapelig arbeid som har studert 16 ekstremværhendelser i 2013: Kunne de ha skjedd uten global oppvarming? Konklusjonene er klare: Hetebølgen i Australia med verste tørke og høyeste temperaturer noensinne målt av mennesker på det kontinentet, kunne ikke skjedd uten global oppvarming. Slik var det også for de ekstreme varmeperiodene i Vest-Europa, Kina, Japan og India i 2013. Ekstremregnet i India som ga voldsom flom og 6.000 døde mennesker kunne heller ikke skjedd uten global oppvarming.

Statsmeteorolog Bente Wahl presenterte Yr.no sin værmelding for 2050. Hun avslutter med å spørre hva du vil gjøre for at været i 2050 ikke blir verre enn det de har meldt. Et godt spørsmål til alle som kjenner noen vi ønsker skal leve godt i 2050.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat