Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
En udemokratisk kommunereform
Rødt er ikke prinsipielt imot kommunesammenslåinger hvor det kan være naturlig, og det er et flertall blant innbyggerne i den enkelte kommunene.

0
Publisert: 25.mai.2016 04:05
Oppdatert: 25.mai.2016 04:05

MENINGER

Kommunereformen er derimot en reform som ikke er satt i gang etter et sterkt ønske fra kommunene og innbyggerne, men en reform hvor kommunaldepartementet og regjeringen er de største pådriverne. Reformen er såpass dårlig forankret at Høyre ikke vil ha folkeavstemninger i berørte kommuner. I tillegg viser statsråd Sanner ingen respekt for folkeavstemninger hvor et flertall sier nei, og oppfordrer lokalpolitikerne til å vise lederskap. Når man i tillegg endrer spillereglene underveis med endringer i inntektssystemet for kommunene, viser det at kommunereformen blir bygget på tvang og ikke demokrati og folkestyre.

Å påstå at kommunereformen skal gi mer lokaldemokrati er en virkelighetsfjern påstand. En storstilt kommunesammenslåing vil medføre en drastisk reduksjon av folkevalgte. Det er enkel matematikk. Å opprette såkalte bygdeutvalg eller lignende uten reel innflytelse er på ingen måte en fullgod erstatning, når det blir færre kommunestyrerepresentanter og større avstand mellom innbyggerne og de folkevalgte.

Tror man også virkelig at befolkningsnedgang i mindre kommuner vil bli mindre bare de blir en del av en større kommune!? All tidligere erfaringer tilsier at den vil eskalere. Det vil bli en utarming av distriktene og en storstilt sentralisering. Kommunale arbeidsplasser er også viktig arbeidsplasser i distriktene, og forsvinner kommunehuset vil flere arbeidsplasser etter hvert forsvinne. Ja, flere tjenester kan gjøres over nett og digitalt, men fortsatt er det flere som ikke har tilstrekkelig mobil og nett-tilgang i distriktene. Hva vil regjeringa gjøre med det?

I stede for å fokusere på å gi sine innbyggere best mulige tjenester, må kommunene bruke masse tid og ressurser på en kommunereform som er basert på at vi trenger såkalte «robuste» kommuner. Hva er nå «robuste» kommuner og hvilke nye oppgaver er det kommunene skal få framover?

Vil nye oppgaver medføre full finansiering av de gjennom kommunens inntektssystem? Svaret er nok nei. En kan få inntrykk av at det kun de små kommunene som har utfordringer, men innbyggerundersøkelser gir et mer nyansert bilde enn det. I stede for å bruke millioner på å presse igjennom en kommunereform, burde statsråd Sanner eller øke kommunens rammeoverføringer uansett størrelse, og slutte å oppføre seg som en slags kommunens Harald Hårfagre som skal samle landet til en kommune.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke