Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
dåp i statskirken: Automatisk medlem. Vet alle dette?Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
 
En ukultur i statskirken
Livssyn: Medlemsrotet i den katolske kirken bør gi grunn til å gå også statskirken nøyere etter i sømmene.

0
Publisert: 25.mar.2015 04:00
Oppdatert: 25.mar.2015 06:50

Etter medlemsrotet i den katolske kirken i Norge, bør vi vel se på vår egen statskirke - og hvordan den registrerer nye medlemmer. Antakelig vet ikke alle som står innmeldt som medlemmer, at de er det. I Folkeregisteret er alle som bor i landet ført opp med fødselsnummer – og rundt 700 trossamfunn kan ha tilgang til dette registeret. Statskirken får nye medlemmer slik:

Barn som døpes blir automatisk medlem. Vet alle foreldre dette? Eller ser noen foreldre på dåpen bare som en tradisjon, uten andre konsekvenser enn at barnet får et navn? Jeg vet at det er tilfelle. Og om bare en av foreldrene tilhører kirken, blir barnet registrert som medlem.

Hvis foreldre ikke oppgir at de tilhører andre trossamfunn når barnet blir født, eller ikke spesifikt sier nei til at barnet skal tilhøre statskirken når fødselspapirer fylles ut, registrerer Kirken barnet som medlem, gjennom Folkeregisteret. Kirken informerer ikke foreldre om dette. Og selv om barn ikke er døpt, har noen foreldre funnet ut at barna deres har stått oppført som medlemmer i kirken i årevis.

Kirken gjør ikke noe ulovlig. Ole Inge Bekkelund, avdelingsdirektør i Kirkerådet, sier til avisen «Fri Tanke» at søk i Folkeregisteret kan misbrukes. Likevel forsvarer Bekkelund ordningen: Dette er et gode som aktivt støtter tros- og livssynsamfunn, og det sparer oss for mye tid og krefter. (…) Vi praktiserer barnedåp og at man blir medlem via dåpen. Det vil Kirken ikke forandre på, og ingen andre har noe med det.

Om ordningen ikke er ulovlig, og Kirkens talsmann sier at ingen har noe med praksisen å gjøre enn Kirken og Staten selv, så er det på sin plass å si: Jo, dette har alle noe med. Fordi Kirken er statsfinansiert fra grunnmuren til overtårnet. Vi som er uenige i at staten skal holde seg med en bestemt religion - og finansiere denne i milliardklassen – har noe med saken å gjøre.

Registrere spedbarn som medlemmer – uten foreldres viten og vilje – er ikke bare udemokratisk, men uetisk. Ingen i et demokrati, fra spedbarn til oldinger, skal være registrert i noe livs- eller trossamfunn – uten at de selv aktivt vil være medlem. Og tilgang til Folkeregisteret må begrunnes med en adskillig større legitimitet enn et mer eller mindre lemfeldig forhold til livs- og trossamfunn. Er vi uenig i statskirkeordningen - og at milliardbeløp skal brukes for å finansiere statsreligionen hvert år - må vi få slutt på statskirkeordningen – og milliardsluket Kirken utgjør.

Fordi Stortinget vil beholde statskirkeordningen, finnes en annen løsning: Slett medlemsregisteret. Deretter kan hvem som helst melde seg inn igjen. Da ville vi få et sant bilde av hvor mange medlemmer statskirken faktisk har. Hvis dette ble vedtatt, ville det frata statskirken argumentet om å beholde sine særordninger ved å henvise til at rundt 76 prosent av befolkningen er medlemmer i statskirken. Ved å slette medlemsregisteret, er min spådom at kirken ville bli meget slank.

Jeg er medlem av Human-Etisk Forbund. Mitt forbund og andre tros- og livssynsforbund mottar også statsstøtte. Denne støtten utgjør også en utgiftspost i statsbudsjettet. Men jeg er glad for at Human-Etisk Forbund ikke ønsker tilgang til Folkeregisteret, men registrerer og kontrollerer sitt medlemsregister selv. I tillegg har forbundet et prinsippvedtak om at alle tros – og livssynssamfunn bør finansieres av medlemmene selv.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke