hacklink
buy instagram followers
19. sep
Beit: På grunn av vårt barske klima vil vårt bidrag til verdens matvareproduksjon først og fremst skje ved dyr som utnytter graset.
 
En unyansert elendighetsbeskrivelse
Torstein Hervland ytrer i HA 13. september noen tanker om dyreholdet i landbruket.

0
Publisert: 21.sep.2016 04:00
Oppdatert: 21.sep.2016 06:46

Hans konklusjon om at vi må være villige til å betale mer for maten slik at landbruket får en rimelig inntekt med mindre intensiv drift, er noe Hedmark Bondelag støtter. Men det blir feil å svartmale moderne husdyrhold slik Hervland gjør i sitt innlegg.

Måten vi holder dyr på har endret seg i takt med utvikling av teknologi og velstand. Husdyra blir stadig mer produktive, og miljøet de holdes i blir stadig mer regulert. Mens dyrevern tidligere handlet om å beskytte dyr mot fysisk mishandling, er en i dag også opptatt av å sikre dyra i vår varetekt en akseptabel velferd.

Slik sett er det en myte at husdyra våre hadde det så mye bedre i tidligere tider. Eksempelvis har ny teknologi som mjølkerobot og automatiske fôringssystemer gitt kua muligheter til mer bevegelse og til å bestemme sjøl når den skal hvile, ete eller mjølke seg. Gris og fjørfe i Norge har langt større plass og mer bevegelsesfrihet enn i de fleste andre land i verden. Men uansett hvor godt vi forsøker å ivareta husdyras naturlige adferdsbehov, vil det alltid være et kompromiss i forhold til nødvendig matproduksjon.

Verden står overfor store utfordringer når matproduksjonen må økes med opp mot 70 prosent de neste 30 åra for å fø ni milliarder mennesker på jorda. Samtidig gjør klimaendringene det stadig vanskeligere å drive jordbruk mange steder på kloden. Grunnet vårt barske klima og krevende geografi vil Norges bidrag til verdens matproduksjon først og fremst kunne skje gjennom dyrehold som kan utnytte gras og beiteressurser.

Norsk landbruk produserer verdens reneste matprodukter fra verdens friskeste husdyr med lite behov for medisinering. Norsk landbruk tåler og skal tåle en diskusjon om hvordan husdyra våre skal ha det. Men å elendighetsbeskrive situasjonen i det moderne norske husdyrholdet blir unyansert og lite konstruktivt i et perspektiv hvor norsk egenproduksjon av mat vil bli stadig viktigere.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke