Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
En uvettig lokalisering

Publisert: 14.feb.2019 15:31
Oppdatert: 14.feb.2019 16:11

Blir vedtaket om sykehus ved Mjøsbrua realisert, vil det bli stående i historien som en uvettig lokalisering av en stor, statlig arbeidsplass, en plassering i strid med de statlige retningslinjene for samordnet areal- og transportplanlegging.

En rapport lagt fram av FNs klimapanel i 2018, viser at klimagassutslippene må reduseres med 40–50 prosent innen 2030 for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. I følge klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen, er det fortsatt mulig å begrense temperaturøkningen, men da må vi handle nå. De neste ti årene er helt avgjørende for om vi skal klare å beholde en verden slik vi kjenner den i dag. Det siste innen klimaforskning antyder at økt menneskeskapt oppvarming i Arktis, er årsaken til de polare utbruddene som fører til de ekstreme kuldeperiodene på den nordlige halvkulen.

Vi vet at riktig plassering av store statlige arbeidsplasser reduserer bilbruken og minsker klimautslippene. For noen år siden flyttet vel 1.000 kommuneansatte inn i nye lokaler midt i Trondheim sentrum. Resultatet ble 150.000 færre bilreiser årlig, og bilandelen ble redusert til kun 16 prosent. Ordfører Einar Busterud i Hamar ber om lokalisering av sykehuset til en av byene rundt Mjøsa. Der har han solid, faglig dekning.

Når styret i Helse Sør-Øst valgte en sykehuslokalisering ved Mjøsbrua, uten å ta hensyn til transportbehov og utslipp av klimagasser, har de lukket både øyne og ører for alvoret i klimarapporten til FN. En rekke forskere og byplanleggere har også uttalt seg negativt til vedtaket og pekt på de statlige retningslinjene som skal redusere unødig transport.

En skremmende side ved denne saken er at styret i Helse Sør-Øst fullstendig unngår å vise til sykehusets transportbehov og økte klimautslipp i sin utredning.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke