hacklink
18. sep
 
En valgkamp hvor sakene forsvant
Valgkamp: Det drar seg til mot innspurt nå, bare to uker før valgdagen. Er det jernbanesaken som til slutt blir avgjørende?

Publisert: 29.aug.2015 04:00
Oppdatert: 29.aug.2015 08:22

Det har vært en valgkamp med temperatur, det kan vi fastslå drøye to uker før velgerne skal gå til urnene. Hamar har hatt en levende politisk debatt. Det er et godt tegn for en by som tar mål av seg til å vokse og være motoren i Innlandet.

Hvem trenger analysene av debattene mellom Støre og Solberg, når vi har en lokal valgkamp med nerve og temperatur? Det har heller ikke manglet på saker. Likevel har sakene hatt en tendens til å forsvinne like fort som de kom.

I vinter så det ut til at valgkampen skulle handle om kommuneøkonomien. De eldre ble satt opp mot de unge. Rapporten til konsulentfirmaet Kaupang tilsa kutt opp mot 60 millioner kroner.

Arbeiderpartiet erklærte at «bestemor ikke skal betale», mens Høyre kom med sitt barnehageløfte. Men nå har ordfører Morten Aspeli (Ap) skjøvet halvparten av kuttrunden til 2016. Slik unngår vi demonstrasjonstog i gatene midt under valgkampen.

Riktignok måtte de tre ordførerkandidatene til pers, og tilbringe en dag i barnehagen etter oppfordring fra den utrettelige barnehageforkjemper Camilla Bjerke Jevanord.

Denne uka ebbet det hele ut i kommunestyret med Høyres forslag om å ta 10 millioner kroner fra pleie- og omsorgssektoren for å prioritere barnehagene.

Det er tvilsomt om akkurat det gir noen stor velgergevinst. Dessuten risikerer Høyre å støte fra seg småpartiene, når det skal forhandles om posisjoner etter valget. Borgny I. Nygaard må nok nødes hvis Pensjonistpartiet skal delta i en koalisjon med Høyre.

Vi har også hatt ansatser til en frisk sykehusdebatt. Både Einar Busterud (BBL) og Knut Fangberget (H) har brukt valgkampen til å avskrive storsykehus for mjøsregionen. For Ap-politikerne ser det annerledes ut. Her er intet nytt, og derfor ingen ting å diskutere. Og så lenge det ikke ligger statlige midler på bordet verken til Mjøssykehus eller noe nytt fylkessykehus i Hamar, er det vanskelig å vinne valget på sykehussaken.

Skulle det bli en valgkamp om kommunens ansvar for eliteidretten? Det er en sak som skaper sterke følelser i Hamar.

Midt i juli kom Storhamar håndball med sin søknad om å få ettergitt gjeld hos kommunen. Alle vet hvor vondt dette er for politikerne. Idrettsvennlige Aspeli ville vise ettergivenhet og foreslo en nedbetalingsordning.

Høyres Jane Meyer slo i bordet og sa at nok er nok. En så kontant holdning var nok omdiskutert langt inn i Høyre. Det bor som kjent mange velgere på Hamar vest.

Løftet om håndballhall i 2011 var nok en viktig faktor bak Arbeiderpartiets valgseier. Det er ikke usannsynlig at en redningsaksjon for Storhamar ville ha noe av den samme virkningen fire år etter. Kunne dette bli vinnersaken for Ap?

Men Storhamars nyvalgte leder Øystein Holtet tok lufta ut av debatten, da han i forrige uke plutselig trakk søknaden.

Særlig Høyres Knut Fangberget pustet nok lettet ut. Det er mange idrettsvenner i hans parti.

Innimellom alt dette har Frps Erling Behrens forsøkt å få velgerne til å tro at han kan kutte 100 millioner kroner i budsjettet. Ansatte i offentlig sektor vil nok tenke seg om to ganger før de putter Frps stemmeseddel i urnen.

Eiendomsskatten? Den snakker ikke engang de to høyrepartiene om.

Drøye to uker før valgdagen ser det derfor ut som dette kommer til å bli et jernbanevalg. Jernbanesaken har lenge engasjert de få, blant annet de som kjemper for sitt boområde, mens folk flest ga blaffen.

La toget gå der det går, det viktigste er at vi får beholde jernbanestasjonen var omkvedet.

Debatten om dobbeltsporet har likevel over tid utviklet seg som en snøball. Stadig litt større, ruller hele tiden litt fortere, og nå har den blitt så stor og fått en slik kraft at ingen lenger kan ignorere den.

For Arbeiderpartiet er dette dårlig nytt. Morten Aspelis mantra har vært at han ikke vil mene noe før Jernbaneverkets utredninger foreligger. «Det eneste vi vet er at vi ikke vet noe», er gjennomgangstonen fra andre av Aps listetopper på debattsidene til HA.

Faren er at arenaen er overlatt til alle de andre, og nå er det vanskelig å tilrive seg initiativet igjen.

Både Høyre og Einar Busterud har kastet seg på kravet om jernbanefri strandsone. På sosiale medier er det stadig flere som sier de bare vil stemme på et parti som lover å legge dobbeltsporet et annet sted enn langs Mjøsa.

Hvor stor denne velgergruppa virkelig er vet vi først etter valget. Men hvis det viser seg at dette blir et jernbanevalg tror jeg det først og fremst blir Live Giset og Venstre som høster fruktene.

Venstre har stått konsekvent på sitt jernbanestandpunkt, og har i tillegg over lang tid hatt dette som sin politiske hovedsak.

Mens Busterud og Fangberget har lett intenst etter sakene som treffer velgerne, har Ap holdt seg i ro. Vi kan «bli kjent med» ordfører Morten Aspeli på skrytevideoen hvor han klipper snorer og deltar på arrangementer.

Men den politiske brodden som gjør at velgerne tar bølgen er fraværende. Vinnes et valg på å pumpe ut slagordet «Trygghet og velferd for alle sikrer vi best i fellesskap» i alle tenkelige kanaler?

Eller for å si det med Aps listekandidat Geir Ove Ovesen: «Morten Aspeli har svært gode kunnskaper om sakene som angår kommunen. Han stiller opp på veldig mye, og er dessuten en ærlig og redelig fyr.» Ikke noe dårlig skussmål det, men er det en treffende beskrivelse av en valgvinner? Svaret får vi 14 september.

God helg!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke