buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
FOTO: NTB SCANPIX
 
En velregissert sykehusomkamp
Busterud (og Erling Dokk Holm?) har kommet med en velregissert sykehusomkamp.

Først nå, over ett år siden rapporten ble offentliggjort, ni måneder etter høringsfristen og fire måneder etter SI-styrets enstemmige anbefaling om et hovedsykehus ved Mjøsbrua, kommer Hamar med sitt bestillingsverk: sykehusanalysen for Hamar (prislapp: en kvart million).

Neppe tilfeldig, og hensikten er åpenbar: Å starte en kaotisk omkamp i siste liten.

LES OGSÅ: Byeksperter er enig med Busterud

En omkamp som kan resultere i at Mjøssykehusmodellen, med samtidig kraftig satsing i distriktene, kan havarere.

Et likeverdig helse- og sykehustilbud på Innlandet kan forvitre fordi byen som egenrådig insisterer på å være hovedstaden på Innlandet ikke gir seg, og plutselig tilbyr Mjøsnær «kremtomt» hvor sykehuset må bygges på tre-fire meter høye påler.

Konsulentfirmaet som kommunen har hyret inn har levert bestillingsanalysen akkurat som ønsket.

Hamar-rapporten ble offentliggjort 20.februar. Samme dag har urbanist Erling Dokk Holm en artikkel i Aftenposten der han nedsabler forslaget om et hovedsykehus ved Mjøsbrua. Tilfeldig - eller avtalt spill?

Forelå det noen som helst forbindelser eller kommunikasjon (offisiell eller ikke-offisiell) mellom personer tilknyttet Hamar kommune og Dokk Holm i dette tilfellet? Kan du svare helt ærlig på det, ordfører Busterud?

Dokk Holms innlegg inneholder en rekke faktafeil, og han overser helt pasientperspektivet.

Han har kanskje ikke fått med seg at nær alle pasientorganisasjonene, pasientombudet, de fleste fagmiljøene, fylkeskommunene, og alle kommunene lengst unna ønsker hovedsykehuset ved Mjøsbrua?

LES OGSÅ: Sykehuskamp på overtid

Dokk Holm er kun opptatt av byutvikling i Hamar. Ikke i Gjøvik. Ikke i Lillehammer.

Pasientene i Oppland vil ikke ha akuttsykehuset sitt i Hamar; de er ikke opptatt av utviklingen i en bestemt Mjøsby, men av å få god behandling!

De er opptatt av å få et sykehus med best muligheter for nye behandlingstilbud som blodproppfisking og PCI.

Den muligheten reduseres når avstanden til befolkningstette områder rundt Gjøvik og Lillehammer øker, det er det liten tvil om.

Vi mistenker at Dokk Holm har en skjult agenda, nemlig å promotere Hamar på bekostning av de andre mjøsbyene.

Han ser tilsynelatende ut til å være opptatt av at det må satses på «en av byene», men det skinner hele tiden igjennom at dette kun dreier seg om Hamar.

Er byutvikling i Hamar viktigere enn god og likeverdig pasientbehandling – for hele Innlandet?

Ved kommunikasjons-knutepunktet Moelv vil man ha gangavstand til et småby-sentrum med jernbanestasjon, spisesteder, mange høyteknologibedrifter, skoler, barnehager, idrettshaller, flott skog og nydelige strender.

Et hovedsykehus ved Mjøsbrua vil styrke samholdet i Innlandet og bygge opp om «Mjøsbyen», hvilket er en ønskelig utvikling fra Innlandspolitikerne sin side. Men Oslo-urbanisten Dokk Holm vet vel bedre…?

Et hovedsykehus i Innlandet vil trenge dyktige leger og spesialpersonell fra alle mjøsbyene. Vi vil være avhengige av dem vi har i dag i flere tiår fremover.

Med et hovedsykehus ved Mjøsbrua vil disse fagfolkene få kortere reisetid enn de fleste i Oslo-gryta, og i fremtiden snakker vi om null-utslippstransport.

Dokk Holm ser pussig nok ut til å være opptatt av at det nye hovedsykehuset skal bemannes fra Oslo.

Det vil i praksis bety at spesialpersonell kommer til å jobbe på Hamar kun til de får seg jobb i Oslo, altså et springbrett for å komme seg dit de egentlig vil. Akkurat det er ikke i Innlandspasientenes langsiktige interesse.

Sykehus er mer enn byutvikling! Dokk Holm overser samfunnsanalysen fra Asplan Viak. Han mener nok at han selv vet så mye bedre.

Han fremhever de «fantastisk flotte ordførerne» i Mjøsbyene som han skriver er helt enige i at hovedsykehuset må ligge i en by. Det han ikke nevner er at disse ordførerne er rykende uenige i hvilken by.

Ingen av dem vil ha sykehuset i nabobyen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat