16. sep
 
En verdig død

Publisert: 02.apr.2019 14:20
Oppdatert: 02.apr.2019 14:35

Vår medisinske teknologi med mulighet til å holde et menneske kunstig i live har skapt sterke motreaksjoner. Ønsket om å få dø en naturlig død er viktig for mange. Foreningen «Retten til en verdig død» finnes i mange land. Målet er å arbeide for bedre omsorg ved livets slutt. Det vil si holdningsendringer og praktisk tilrettelegging for å bedre situasjonen for den døende, hjemme eller på institusjon Et livstestament inneholder et ønske om at det ikke skal gjøres noe ekstra for å holde personen i live, hvis vedkommende ikke vil kunne få noen bevisst livsopplevelse, eller hvis fortsatt liv vil bety særdeles store smerter.

Vi bør bli flinkere til å snakke om døden og livet. Å forlate livet på en god måte, betyr å sovne rolig inn med sine nærmeste rundt seg.

Det snakkes en del om dødshjelp, men hva menes med dette? Vi har to former for dødshjelp/autanasi.

1. Passiv dødshjelp, som er tillatt og brukes i Norge. En unnlater å starte en behandling som kan forlenge livet/dødsprosessen, eller avslutter en allerede påbegynt behandling. Samtidig skal det gis god og lindrende behandling til døden er et faktum.

2. Aktiv dødshjelp, hvor det gjøres noe aktivt for å ende livet/dødsprosessen. Eks. gi en injeksjon. Dette er ikke tillatt i Norge.

Smertestillende som kan medføre at livet/dødsprosessen blir noen dager/timer kortere kan aksepteres.

Livet skal ikke forlenges for enhver pris. Er det et liv, eller er det en dødsprosess vi vil forlenge? Når døden banker på er greit å slippe den inn, om livet er til ende. Som sykepleier har jeg opplevd mange dødsfall, svært få pasienter viser tegn til smerter. Dødskampen som mange gruer for er en myte.

Mange pårørende er redd for at mor eller far skal sulte/tørste på dødsleiet. Det er ikke tilfelle, sult og tørst er noe av det første som forsvinner. Kroppen er i ferd med å avslutte sine prosesser. Å sette intravenøs væske eller gi sondeernæring er en plage for pasienten, og vil ikke være til noen nytte. Det pårørende også bør være klar over er at hørselen er noe av det siste som svikter.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke