buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Bildetekst: Lokalet Arbeideren ved Østre Torg (midt på bildet) der Hamar Socialdemokratiske Forening ble stiftet i 1894. Bygget eksisterer den dag i dag. FOTO: HEDMARKSMUSEETS FOTOARKIV
 
En viktig politisk aktør i 125 år
Politikk: Jubilanten Hamar Arbeidersamfunn er ett av de eldste arbeiderlagene i Hedmark.

Publisert: 05.jun.2019 13:34
Oppdatert: 06.jun.2019 06:43

Arbeiderlagene har historisk sett vært medlemmenes viktigste arena for politisk engasjement og politisk deltagelse i Arbeiderpartiet. De har representert grunnplanet og vært en viktig arena for partidemokratiet. Ett av de eldste i Hedmark er Hamar Arbeidersamfund. Selv om aktiviteten har variert fra perioder med nærmest sovende tilstand til stor og avgjørende aktivitet, ikke minst i samlingsåret 1927, kan en med litt velvilje trekke en historisk linje for laget helt tilbake til 1894, altså 125 år.

29. januar 1894 samlet noen ildsjeler og pionérer seg i et kafélokale i Hamar og stiftet Hamar Socialdemokratiske Forening. Det ble forløperen til dagens Hamar Arbeidersamfund. Hamar Arbeidersamfund har spilt en viktig rolle i Hamars politiske historie, ikke minst fordi laget innen sine rekker har hatt noen av de mest dominerende politikerne i Hamar. Laget har også hatt en viktig funksjon som «politisk verksted» - og som politisk og sosialt møtested for politiske likesinnede.

Styret i dagens Hamar Arbeidersamfund ville vite mer om pionérene og sin egen historie, ikke minst fordi det var spennende å finne ut om laget vitterlig kunne feire 125-års jubileum i år. Forsøket på å få bekreftet dette har vært en morsom «detektivjakt», men også krevende fordi kildematerialet er svært mangelfullt. Det skyldes ikke minst at alt av lagets protokoller og beretninger fra tiden før siste verdenskrig gikk tapt.

La oss gå tilbake til 18. januar 1894: Salen i lokalet Arbeideren i Grønnegata i Hamar er helt full. Det er spenning og forventning i lufta. På talerstolen står en invitert innleder, skomakersvenn Lunde fra Skien. Han snakker med stort patos og overbevisning om behovet for en radikal samfunnsendring. 11 dager senere, den 29. januar 1894, ble den første sosialdemokratiske foreningen dannet i Hamar; Hamar Socialdemokratiske Forening. Initiativtaker var Frans Oscar d’Flon, som var hans fulle navn. Han var svensk og bodde på Hamar bare noen få år. Allerede i 1895 flyttet han tilbake til Kristiania. Da han forsvant fra byen, forsvant også mye av aktiviteten i foreningen.

Hamar socialdemokratiske forening ble rekonstruert i 1901, men aktiviteten var fortsatt laber. I 1903 ble organisasjonen fastere i fisken og levedyktig da Hamar Socialdemokratiske Forening ble revitalisert. En enslig sosialist i bystyret ble i de kommende valgene relativt raskt fulgt opp av mange flere. Den raskt voksende oppslutningen om Arbeiderpartiet må blant annet ses på bakgrunn av at unionsstriden med Sverige, som en lang periode hadde overskygget det meste av rene politiske stridssaker i Norge, var løst. Dermed kunne de politiske sakene og klassemotsetningene tre fram i et mye klarere lys. Viktig var også den sterke veksten i antall industriarbeidere.

Hamar Socialdemokratiske Forening var en av initiativtakerne til å stifte Hamar Arbeiderparti 27. januar 1907. En annen initiativtaker var Kvinneforeningen «Bien», som ble stiftet i 1902 med sju medlemmer og med Elise Kjøs som leder. Men også to av byens fagforeninger, «Skotøiarbeidernes forening» (stiftet 1894) og Hamar Jern- og Metallarbeiderforening» (stiftet 1900), var aktive i etableringen av Hamar Arbeiderparti.

Tiåret 1917-1927 er det mest turbulente tiåret i arbeiderbevegelsens historie, både nasjonalt og i Hamar. Årsakene var flere. En av dem var de ekstremt dårlige sosiale og økonomiske forholdene for småkårsfolket, men en annen var den inspirasjon ledende krefter i den norske arbeiderbevegelsen fant i det som skjedde i et land lenger øst, i Russland.

Den interne striden førte på begynnelsen av 20-tallet ble arbeiderbevegelsen splittet i tre. Det fikk store konsekvenser i Hamar. Arbeiderpartiet ble omtrent halvert i byen. Ledende Arbeiderpartifolk i Hamar og medlemmer av Hamar Socialdemokratiske Forening, som Fredrik Monsen (den senere forsvarsministeren) og Olav Larssen (senere redaktør i Arbeiderbladet), gikk over til kommunistene. På slutten av 1926, mens de fortsatt var medlemmer av Kommunistpartiet, tok de til orde for at kreftene i arbeiderbevegelsen måtte samles igjen. Konsekvensen var at både Monsen, Larssen, og den senere ordføreren, Kristian Bakken, ble ekskludert fra Kommunistpartiet. I Hamar spilte det en avgjørende rolle at disse politiske lederskikkelsene var blant dem som på nyåret 1927 stilte seg i spissen for å etablere Hamar og omegns Arbeiderlag, tilknyttet Arbeiderpartiet. Dette laget har under skiftende navn hatt kontinuerlig aktivitet (unntatt krigen) fram til dagens Hamar Arbeidersamfund.

Samlingsprosessen i 1927 ble avgjørende for Arbeiderpartiets storhetstid i Hamar fra midten av 30-tallet. Med unntak av krigen, hadde partiet ordføreren fra 1935 helt fram til valget av Einar Busterud fra By- og bygdelista i 1999. I hele denne perioden spilte Hamar Arbeidersamfund en viktig rolle fordi mange av dem som hadde sentrale maktposisjoner i byen også var medlemmer av Samfundet. De tre som var byens ordførere i perioden 1935-1977 (Kristian Bakken, Erling Audensen og Kristian Gundersen) var medlemmer av Hamar Arbeidersamfund. Også mange av formannskapsmedlemmene og kommunestyrerepresentantene hadde sin basis i Arbeidersamfundet. Det gjaldt dessuten de to som var rådmenn i Hamar fra 1935 til 1977 (Sig. Pedersen og Tore Sanderud). To andre medlemmer av Arbeidersamfundet, som hadde framtredende posisjoner på den politiske arenaen, var stortingsrepresentant Otto Dahl og fylkesordfører Sverre Kristian Fjeld.

Med den posisjonen Arbeidersamfundets medlemmer hadde i de besluttende organer i kommunen fikk laget en viktig rolle som premissleverandør for de politiske beslutningene i Hamar.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat