17. sep
REIN: Det er merkelig at ingen vet, skriver Geir Korsvold.FOTO: NTB Scanpix
 
En villreinforvaltning ute av kontroll
Villreinen forsvinner fra Rondane sør, og ingen i forvaltningen skjønner hvorfor. I Norge har ingen arter hatt slikt fokus. Derfor er det merkelig at ingen vet.

0
Publisert: 16.apr.2016 04:00
Oppdatert: 16.apr.2016 08:27

Meninger

Det vi imidlertid vet er at beskyttelse av reinens leveområder har hatt svært høy prioritet i lang tid. De siste årene har det blitt gjennomført utvidelse av nasjonalparker og opprettelse av nye naturreservater på store arealer. Dette bør ha bidratt positivt. Men er det tilfelle?

Lokale folk ved Dovrefjell sier at det var minst like mye villrein i Hjerkinn skytefelt da forsvaret drev utstrakt skyteaktivitet med dunder og brak mesteparten av året, som det er nå. Den menneskelige aktiviteten i Hjerkinn skytefelt er i dag svært begrenset. Det er derfor merkelig at villreinen i svært liten grad har tatt området mer i bruk. Spesielt siden man også tidligere fant store urørte områder som villreinen kunne benytte i fred og ro utenfor det gamle skytefeltet.

Villreinen i Rondane sør oppfører seg neppe særlig annerledes enn Snøhetta-reinen. Derfor bør forvaltningen slutte å si at økt menneskelig aktivitet mer eller mindre alene har skylda for nedgangen i stammen. Uansett er det et faktum at villreinen i Rondane sør er den reinstammen som er nærmest den største stammen av ulv i Norge. Hvis de «få» ulvene vi har i landet kan drepe hundrevis av sauer som bruker utmarksbeitet maksimalt ¼ av året i tillegg til en stor mengde elg.

Er det ikke da sannsynlig at de samme ulvene benytter seg av en forholdsvis lett tilgang til villrein? Har ikke dette også sammenheng med at villreinen i stor grad har sluttet å trekke lengst sør i villreinområdet? Det er sjelden man får i pose og sekk. Eller i dette tilfellet både en stor villreinstamme og en økende rovdyrpopulasjon.

Velger man det siste, kan mennesker i hvert fall ikke drive jakt på villrein. Spesielt siden villrein er en art som Norge har en mye større forpliktelse til å ta vare på enn noen få degenererte ulver. Med dagens rovdyrpolitikk er det kanskje ikke nødvendig med et stort verneareal og strenge verneforskriftene for å beskytte villreinen?

Jagende rovdyr er uansett et mye større stressmoment for villreinen enn mennesker som ønsker å bruke de samme områdene til rekreasjon. Det sies samtidig at man ikke finner mange døde kadaver. Jeg trodde det var slik at rovdyr i stor grad gjemte sine bytter. Og da er det kanskje ikke så lett å finne kadaver.

Kanskje bør alle de som sitter og forvalter disse områdene bruke mer tid i fjellet for å se hva som virkelig hender, enn å sitte bak en kontorpult å synse ut fra tradisjonell naturverntankegang. Det er ikke sikkert at mer vern løser alle problemer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke