Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
NY AVSTEMNING: Jeg mener og har alltid ment at denne type spørsmål er for alvorlige til å bli stilt i folkeavstemninger. Dette har vi valgt politikere til, men feigheten rår. Nå ser vi allerede at innbyggerne i Storbritannia har kalde føtter og vil ha ny avstemning. Foto: Scanpix NTB
 
En voksendenasjonalisme
Dessverre skjedde det at britene sa nei takk til EU. Helt overraskende var det jo ikke, men trist likevel. Britene har jo vært mye fram og tilbake gjennom flere tiår, når det gjelder medlemskapet i EU.

0
Publisert: 02.jul.2016 04:01
Oppdatert: 02.jul.2016 04:01

MENINGER

De har jo heller ikke vært tilknyttet den monetære union og Schengen, men dette her er veldig trist og helt feil med hensyn på de utfordringer Europa står ovenfor. Historien har en tendens til å gjenta seg, men håper at dette ikke er en start på at europas historie vil gjenta seg. De som applauderer dette her, gjør det i selskap med Nasjonal Front i Frankrike, Frihetspartiet i Nederland, Sverigedemokraterna i Sverige, Jobbik i Ungarn og Det Danske Folkepartiet i Danmark.

Jeg mener og har alltid ment at denne type spørsmål er for alvorlige til å bli stilt i folkeavstemninger. Dette har vi valgt politikere til, men feigheten rår. Nå ser vi allerede at innbyggerne i Storbritannia har kalde føtter og vil ha ny avstemning. Kun et lite flertall sender britene ut av EU, og innbiller seg at dette er bra for britisk økonomi og gir mer suverenitet. Det har ikke vært lett å skille euroskeptisme fra innvandringsskeptisisme i denne prosessen. Og alle høyrepopulistiske krefter i Europa applauderer selvsagt. Høy arbeidsledighet, nedgang i økonomien og sosial uro gir grobunn for nasjonalisme. Derfor er dette som har skjedd nå et helt feil svar på utfordringer, og er veldig bekymringsfullt.

Britenes underskudd på betalingsbalansen er nå på over 5 prosent av GDP. Det er det høyeste siden 1948. Og underskuddet på de offentlige finanser er nå tett på 4 prosent av GDP. Det har ikke vært overskudd i de siste 15 år. Og noen tror i sin villeste fantasi at det blir bedre nå? Arbeidsinnvandring og innvandring ellers har vært et skremmeskudd som har ført til Brexit. Men faktum er som følger.

Det bor 3 millioner fremmede statsborgere i Storbritannia. Det er bevist at disse bidrar med en netto pluss til den britiske statskassen. På den annen side er det 2 millioner briter som er bosatt i andre EU-land. Disse er i hovedsak pensjonister, som nyter godt av lavere leveomkostninger og mer lempelige skattevilkår. Nå skal britene få en bedre statsøkonomi ved å sende ut 3 millioner netto bidragsytere, og ta hjem 2 millioner netto bidragsmottakere. Lykke til sier jeg.

Jeg håper at de populistiske høyrekreftene ikke får vinne fram ytterligere i Europa, og at historien fra 1930 og 40 årene ikke får gjenta seg. Men da må hver og en, også her i landet tenke seg godt om. Vi bryter allerede internasjonale konvensjoner, fordi vi er oss selv nærmest og ikke hjelper folk i reell nød. Vi bestemmer selv om vi vil fortsette i den retningen og må ta konsekvensene, eller at vi tenker litt lengre enn egen nesetipp og beskyttede lommebok.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke