Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Region: Hvor skal framtidas fylkeshus ligge? Men reformen handler om mye mer enn det, skriver Gjertrud Nordal.Foto: Trond Lillebo
 
Endelig sitte i samme båt
Innlandet, Opplandene, Hedmark og Oppland, Eidsiva eller kanskje Hoppland. Kjært barn har mange navn.

Publisert: 30.okt.2017 13:32
Oppdatert: 30.okt.2017 13:41

Hamar har fått kallenavnet «havnebyen» fordi alt visstnok havner på Hamar, og på Lillehammer er man ikke fornøyd med kun å få fylkesmannsembetet – de vil ha administrasjonen også. Det vil gjerne Hamar også.

Midt oppi alt dette, må vi ikke glemme at regionreformen handler om veldig mye annet enn dette. Hva gjør man med alt Hedmark og Oppland eier hver for seg, og hvordan skal Hedmark trafikk og Oppland trafikk organiseres når fylket blir ett? Hvordan skal vi gjøre det videregående opplæringstilbudet enda bedre? Dette er bare noen svært få eksempler på hva den nye fylkeskommunen må ta stilling til i sammenslåingsprosessen.

Nå må vi klype oss selv litt i armen. For nå er det (endelig vil noen si, særlig jeg) vedtatt. Vi skal sitte i samme båt, og den kan bare ro en veg; i samme retning.

Regionreformen er vedtatt i Stortinget med et mål om å skape enda bedre tilbud til innbyggerne, og de folkevalgte er valgt av innbyggerne med tillit til at de skal jobbe for de beste løsningene.

Dette må også være grunnlaget når man skal begynne å diskutere og bestemme alle detaljer om den nye fylkeskommunen etter jul. Vi skaper ikke en best mulig fylkeskommune for innbyggerne ved å avholde et eviglangt kretsmesterskap i Mjøsbyene om hvor fylkesmannen skal ha kontor eller hvor møtene i fylkestinget skal avholdes. For nå spiller vi på samme lag, og da må vi vinne sammen.

Vi må ikke glemme at regionreformen handler om veldig mye annet enn dette. Større fylker og regioner griper bedre samfunnsutfordringene vi står ovenfor. Når fylker slår seg sammen og blir større skaper det et grunnlag for nye oppgaver og vi vil på sikt kunne se på oppgavefordelingen mellom stat og fylke. Ved å se større områder og tiltak i sammenheng blir det enklere å håndtere viktige problemstillinger. Klima og klimatilpasning, omstilling i næringslivet, samordnet areal- og transportplanlegging og utvikling av den kompetansen som samfunnet trenger, krever større regioner.

Det er store og historiske oppgaver dagens fylkestingsrepresentanter har foran seg. Jeg håper debatten blir konstruktiv og at de ikke glemmer ansvaret de er blitt tildelt av innbyggerne. Så er jeg helt sikker på at det blir minst like bra å vokse opp på begge sider av Mjøsa også etter forhandlingene er avsluttet og vedtektene er klare. Uavhengig av hva vi heter eller hvor lang veg Knut Storberget får til jobb.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke