Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
«Energien abonnentenes eiendom»

Publisert: 22.mar.2018 15:03
Oppdatert: 22.mar.2018 15:06

Da jeg i sin tid begynte på HrE, i dag en del av Eidsiva Energi, husker jeg at e-verkets direktør omtalte e-forsyningen som abonnentenes eiendom. Hans ideelle og uttalte oppgave var å gi innbyggerne i Hamar-regionen stabil og rimelig kraft.

I 1991 kom den nye energiloven som gjorde kraft til en handelsvare. Det brøt med hans ideologi, og han klarte aldri helt å forsone seg med at en så viktig og edel vare som elektrisk kraft skulle bli gjenstand for spekulasjoner der økonomer ble viktigere enn den gamle kraftutbyggeren.

I stedet for at prisen til abonnentene ble avgjort i kommunestyret, fikk vi prisdannelse gjennom Nord-Pool som er en nordisk kraftbørs. Men i og med at kraft ble en internasjonal handelsvare fikk også andre lands energipriser betydning for det hjemlige markedet.

Jeg husker at vi på nittiårene snakket om at gjennomsnittlig produksjonspris på elektrisk kraft var 13-14 øre/kWh. På nedbetalte kraftverk var den nede i 2-3 øre/kWh. I det nye og «velfungerende markedet», der prisen bestemmes av tilbud og etterspørsel, var prisen i forrige øke nær 3 kroner/kWh i en kort periode. For noen år siden opplevde vi energipriser på rundt 1 krone/kWh i perioder. Samtidig fortsatte vi med å selge store kraftmengder til utlandet. Det skjedde sjøl om magasinfyllingene var i ferd med «å tørke ut.»

Stanges ordfører Nils A. Røhne har hatt et innlegg i HA der han snakker varmt for at vi skal gå inn i ACER, som er et overordnet organ for Europas energisektor. Han begrunner sin entusiasme for ACER med nytten av kraftutveksling og våre forpliktelser for miljø og klima gjennom Parisavtalen. Dette er kloke betraktninger og heller ikke uventede argumenter fra en mann som alltid har vært internasjonalt orientert.

Tilknytning til ACER vekker imidlertid motstand hos mange på grunnplanet i Ap. LO går imot, og over 100 ordførere sier nei til ACER. De frykter at tilslutning til ACER vil gi svekket råderett over egen kraftforsyning og at det vil gi oss høyere energipriser, noe som igjen kan svekke norsk industri.

Det er neppe noen tvil om at tilknytning til ACER på sikt vil gjøre at vi nærmer oss europeiske energipriser. Det bekymrer neppe våre forhandlere som sjøl har lønninger i millionklassen, men kan være en utfordring for de som har det vanskeligst, blant andre alle våre minstepensjonister.

Pensjonistpartiet i Stange

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke