Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Energisamarbeid bra for Norge og klimaet

Publisert: 02.apr.2018 14:20
Oppdatert: 03.apr.2018 08:23

Videre deltakelse i EUs energimarked og tilslutning til ACER er viktig for energinasjonen Norge og for klima.

Ludvig Bjerke-Narud i Hedmark Nei til EU (HA 14. mars) og resten av Nei-siden, har jobbet iherdig for å redusere ACER-debatten til en motsetning mellom hva som er i Norges interesser og hva som tjener EU best. Slik er det ikke. Som Anders Bjartnes, redaktør for Norsk Klimastiftelse, påpeker: «Dette er ikke noe nullsumspill der én taper og en annen vinner. Ved å samarbeide, og ved å handle med hverandre, kommer alle bedre ut». Det er flere gode grunner til at Norge bør fortsette å samarbeide med EU.

Gjennom samarbeid kan man gå for de beste klimaløsningene – de billigste og mest effektive. På denne fronten er EU en ledende aktør. Energibyrået ACER legger til rette for at fornybar energi utnyttes mer effektivt, og bidrar til at ren energi kan erstatte energi fra olje, gass og særlig kull. Det er da viktig, som EU ønsker, å fjerne unødvendige fartsdumper som hemmer eksport og import av grønn energi i EØS-området. Hvorfor?

Produksjonen av vind- og solkraft er i sterk vekst i Europa. Vind- og solenergi er vanskelig å lagre. Derfor må denne type energi konsumeres raskt. Vi er dermed avhengige av at kraften enkelt og effektivt kan utveksles mellom landene. Norge har på sin side den fordel at vannkraft kan reguleres og tilpasses kraftproduksjonen etter vind- og solforhold i Europa. Slik kan vi holde tilbake egen produksjon, og importere billig fornybar energi når sola skinner og vinden uler for fullt på Kontinentet. Når været snur kan Norge eksportere vannkraft med overskudd. Alle er tjent med en slik kraftutveksling.

Samarbeidet EU jobber for er løsningsorientert, og et kostnadseffektivt klimasamarbeid i praksis. En rapport publisert i februar fra Det internasjonale byrået for fornybar energi, anslår at et integrert, europeisk energinettverk vil doble andel fornybar energi i EU og gi utslippskutt tilsvarende 412 millioner tonn CO₂ i 2030. Dette tilsvarer en utslippsreduksjon på 42 prosent sammenlignet med 1990 – to prosent mer enn EUs egen målsetting.

Et nei til energisamarbeidet er ikke bare et nei til mer klimavennlig og kostnadseffektiv energiutveksling, men også nei til å være med på å utforme framtidens energisamarbeid i Europa, og regelverket som styrer det. Det er et regelverk Norge uansett må forholde seg til hvis Europa skal forbli vårt største eksportmarked for energi. For det er som Dagbladet konstaterte i en leder nylig: «Heller ikke når det gjelder energi, er Norge en øy.»

Leder Europabevegelsen i Hedmark

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke