Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
England: Opp til dronning Elisabeth II, fylkespolitikerne og juristene. Foto: Frank Augstein, AP
 
«England» bør bli navnet for Hedmark og Oppland
Hvis ikke den engelske dronningen, norske fylkespolitikere og jurister synes det går for vidt, går jeg for dette navnet for å samle innlands-Norge.

Publisert: 17.nov.2017 14:50
Oppdatert: 17.nov.2017 14:52

Det er eng-landet som gir innlandsfylkene karakter. Da Harald Hårfagre og det hellige kompani tok turen nedom Mjøsområdet, oppdaget de at landskapet var åpent, solrikt og frodig. Det lå til rette for handel, kulturutvikling, velstand og folkevekst.

Dette området ble et naturlig nytt bispesete. Duvende enger. Gressganger. Innmark. Utmark. Grønnsaks-åkre. Potet-fårer. Urter. Kornåkre. Bønder i stort og smått. Mat, mat, mat. Helt fra Kongsvinger til Hedmarken og Toten, til langt opp i dalene, like til vesthellingene i bratte og nedbørfattige Lesja, Vågå, Lom og Skjåk, til vanningsanleggene som går hele sommeren, til produksjonen av vakre og gule mandelpoteter, fulle av C-vitamin, til glede for konsumenter i byene, byfolk har glemt hvordan en frisk mandelpotet skal se ut.

I de bratte liene plyndres jordsmonnet av erosjon og tvinger bonden til å tenke nytt, alternativt og helsebringende for å friste arme byfolk, bonden har ren luft og ren jord som sitt fortrinn, for eksempel urteproduksjon på små flate åkerlapper, hvor vannet ligger noenlunde i ro; en kan speide bortover til gressende kyr i Alvdal ved svenskegrensa eller vestover til Fagernes, Valdres og danseglade bønder. Det er mange som har inntekter av jord og dyr i dette vidstrakte området.

Skogen er viktig som inntektskilde. Men skogpleie er arbeidsomt og tidkrevende for bonden. Og når statlige subsidier minker, blir det til at han lar skogen stå og konsentrerer seg om jordbruket, det gjelder å fylle et produksjonsvolum for å være sikret et årlig tilskudd fra Staten.

Jærbuen vil sikkert påberope seg å være landets spisskammers. Men nei, innlandet er mye større, større enn Irland, har flest kvadratkilometer eng og dyrkbar jord i Norge.

Engelskmennene bærer sitt navn med stolthet. England, England, England! Et duvende grønt og frodig rural England. Slake åskammer. Lite erosjon. Elver og vannårer renner langsomt gjennom åkerlandet. Gir liv og vekst. Var det rart vikingene fra den norske steinrøysa langs kysten fikk vann i munnen?

Er det i dag mulig å kalle innlandet i Norge for noe så pretensiøst som «England»? England-og-dalstrøkene? England og dalen? Jeg skulle tro de aller fleste her på innlandet har den reneste samvittighet i forhold til den slemme vikingarven. Så får de lærde ta seg av sakligheten og jusen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke