16. sep
Avtale: Oppgjøret tilgodeser de små og mellomstore melkebrukene. Det er bra for Hedmark.
 
Enighet med landbruket for første gang på fem år
For første gang på fem år har både småbrukarlaget og bondelaget inngått avtale med Staten om landbruksoppgjøret. Etter flere oppgjør med stor avstand og brudd mellom partene, har vi nå en regjering som tar utviklingen i landbruket på alvor.

Publisert: 12.jun.2018 15:52
Oppdatert: 12.jun.2018 15:58

Og vi har en avtale som innebærer overføringer til landbruket på 1,1 milliarder. Dette er mer enn det landbruket har oppnådd med Senterpartiet i regjering, og tilbudet fra Staten hadde en innretning som ligger langt unna de forslagene Fremskrittspartiet gjennom en årrekke har fremmet.

Det er mange små og mellomstore melkebruk i Hedmark, og det er viktig for bosettingen i distriktene våre at det også i framtida er mulig å drive de små og mellomstore brukene. Derfor er det gledelig at innretningen på landbruksoppgjøret tilgodeser nettopp disse melkebrukene mer enn tidligere, etter at store bruk med store volumer er blitt prioritert i flere år.

Målet må være å beholde et mangfold av brukstyper i alle landsdeler. Det gjør Norge mer levende, mer spennende og bidrar til økt beredskap i en tid med større usikkerhet for matforsyning.

I Hedmark og Norge skal vi ha et mangfold av landbrukseiendommer i drift. Samtidig må dyrevelferden styrkes. Derfor ser vi fram til etableringen av dyrepoliti også her i Hedmark.

Vi skal fortsatt kunne tilby ren og sunn mat i en tid der industrilandbruk med for mye bruk av antibiotika og sprøytemidler er blitt dominerende i store deler av den vestlige verden.

Nå øker etterspørselen etter økologisk mat raskere enn tilbudet fra norsk landbruk, særlig på frukt og grønt. Det er viktig å prioritere den omleggingen som skal til for å møte den økte etterspørselen Regjeringen setter nå i verk tiltak for å øke produksjonen av økologisk mat i Norge, og jeg vil oppfordre landbruket i Hedmark til å bidra i denne omstillingen.

Fortsatt vil likevel mesteparten av maten bli produsert gjennom konvensjonelt landbruk, dette særlig fordi økologisk landbruk er mer arealkrevende enn annet landbruk.

«Svenske tilstander» er etter hvert et mye brukt begrep i den norske debatten. Innenfor landbrukspolitikken har begrepet virkelig et innhold. I avisen Nationen kunne vi forleden dag lese om gårdbrukere på den andre siden av grensen som gjerne skulle ha vært på norsk side, på grunn av de langt bedre betingelsene det norske landbruket har.

Venstre vil være garantisten for at den blågrønne regjeringen fortsetter å gi det norske landbruket gode rammebetingelser.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke