hacklink
18. sep
 
Enkle prinsipper

Publisert: 17.okt.2016 13:43
Oppdatert: 20.okt.2016 07:43

Det er svært gledelig å se mange innlegg om jordvern og boligutbygging i Hamar den siste tiden. Dette er et område med stort potensial for forbedringer i Hedmark og folkelig engasjement må til for få politikerne til å praktisere klokere politikk. Prinsippene som gir resultater er veldig enkle. Forurenser betaler heter det i miljøpolitikk. Gi folk alternativer og sett opp prisene på uønsket atferd. Det samme gjelder for bolig -og byutvikling. Utbyggere må ta ansvaret for at det dyrkes erstatningsjord slik at potensial for matproduksjon opprettholdes.

Folk må bo et sted og det absolutt mest miljøvennlig er at folk bor tett og helst i byer. Da går det mindre ressurser og energi til bygging av infrastruktur og da er det lettere å tilrettelegge for miljøvennlig (kollektiv) logistikk. Rundt byene finnes de absolutt mest attraktive tomtene så her er det bare å stille høye krav til tomteeiere og utbyggere.

Det er her problemet oppstår. Pengene som skulle vært brukt til å dyrke erstatningsjord går i stedet rett i lomma på tomteselgere eller utbyggere! Politikerne må være restriktive og konsekvente. Det betyr nei når OBOS vil slenge på en etasje eller to, men ja til enda høyere blokker når det er en del av en langsiktig helhetlig plan for bydelsutvikling.

Jordvernalliansen snakker om 1.000 år for å få riktig god matjord. Vi må komme oss videre i argumentasjonen for skap et reelt grønt skifte! Ja kanskje det blir 400 kg i stedet for 600 kg per dekar i korn avling i uoverskuelig framtid. Men da er det jo bare å kreve at det dyrkes 60 mål som erstatning for 40 mål! Og kom ikke med at jorda vil være mindre lønnsom og drive. Lønnsomheten i norsk jordbruk er ikke eksisterende i utgangspunktet. Det vet alle og det er greit.

Bybefolkningen i Norge elsker landsbygda, med dens rike kultur- og rekreasjonstilbud. Hvis det ikke var slik ville de ikke vært mulig å finansiere norsk landbruk. For å sikre dette for framtiden må også landsbygda elske byene. Oppfordring er: Bry dere om Hamar! Bidra konstruktivt til miljøriktig vekst og gode levevilkår for befolkningen der! Ha meninger og forslag til hvordan Hamar kan bli en enda mer fantastisk by en det den er i dag!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke