Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Ensomhet: Rammer hardt i julen.
 
Ensomhet rammer hardt i julen
Ifølge undersøkelse feirer hele en av 10 nordmenn julen alene. Mange ufrivillig. Ensomhet rammer gjerne ekstra hardt når det er høytider som jul.

Publisert: 23.des.2015 04:00
Oppdatert: 23.des.2015 09:18

«Deilig er jorden», er blant våre mest folkekjære salmer. Men kanskje skurrer dette budskapet for de som sliter i julen? Mennesker uten samhørighet i familie, sosiale nettverk og av ulike årsaker faller utenfor.

Samfunnsdebattant Hanne Herland har slått alarm om vår tids ego-samfunn. Det har skjedd en brutalisering av det mellom-menneskelige klimaet i samfunnet. Hvor vi i økende grad hengir oss til narsissisme og egen nytelse. Uten hensyn til vår neste - og solidaritetstanken, mener Herland. Vi er oss selv nok! Noe som kan skyldes en verdimessig oppløsning. Paradoksalt som vi ser et mer individfokusert samfunn, er nettopp dette blitt en tidsånd hvor mange enkeltmennesker mangler tilhørighet. Der rotløshet brer om seg, og mange blir ensomme.

Opprinnelig var velferdsstaten vår bygget opp omkring fellesskap. Man sto sammen og kjempet fram et bedre samfunn, som igjen førte til rettigheter og velferdsgoder for enkeltmennesket. Men kan det tenkes denne samhørigheten begynner å rakne i vår tid? Har de verdier vår nasjon er tuftet på gått i glemmeboken?

Norge er utvilsomt et av verdens beste land å bo i, men likevel: Undersøkelser viser også at det er mye ulykkelighet, ensomhet, høye selvmordstall og mange sliter med mangel på mening. Levekårsundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå viser at 25 prosent har opplevd seg ensomme.

Juleevangeliet er kanskje den beretning i Bibelen som flest nordmenn kjenner til. Selv om julehøytidens verdifundament er kommet noe i skyggen av statusjag og materialisme. Denne bibelhistorien har et budskap som vi alle, uavhengig av religiøst eller politisk ståsted, bør ha til ettertanke: Om å gi tid - og «rom» - til vår neste.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke