Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Er bilismen uholdbar?

Publisert: 03.mai.2019 15:09
Oppdatert: 03.mai.2019 15:33

Per Svardal fortsetter sitt «korstog» for dieselbiler og mot elbiler, med innlegg i HA 3. mai. Han hevder nå at Tyskland vil trenge 50 år for å kvitte seg med all kullkraft, og ytterligere 50 år for å skaffe utslippsfri strøm til elektrifisering av all transport. Selv om begge disse tallene kan reduseres mye, vil de fortsatt vise at det er uklokt å forsere utfasing av all atomkraft, som tyske politikere har vedtatt. Dette vedtaket kan ennå gjøres om.

Lite oppslag i Aftenposten 3. mai handler om orkanen Fani: En million mennesker må evakueres fra den kystnære delen av den indiske delstaten Orissa, for å unngå ny katastrofe som den i 1999, da nesten 10.000 mennesker omkom, og temmelig store materielle verdier ble ødelagt. Dette er godt eksempel på hva «varmere, våtere og villere klima» innebærer.

Er moderne livsstil – med massebilisme og flyreiser – «bærekraftig»? Bør denne livsstilen heller karakteriseres som uholdbar, på lang sikt? Det som er sikkert, er at det med bruk av mye energi blir betydelig risiko for ymse kalamiteter, nesten uansett hva slags primærenergi som velges: Med «fossil» energi blir det «villere» klima, og med atomkraft blir det både ulykkesrisiko og avfallsproblem. Vi tar biler og fly som selvfølger, og er nok ikke villige til å gå tilbake til førindustrielle lavenergisamfunn, uten diverse energikrevende goder.

Jeg mener det er urealistisk å kutte ut både atomkraft og «fossil» energi, og at «fossil» energi blir farligere enn atomkraft, på lang sikt: Atomkraften kan nok gjøres mindre farlig heretter enn den har vært hittil, med gradvis overgang fra uran til thorium som «brensel», og sikker lagring av avfall i dype bergrom.

I dette store bildet er det nok riktig å elektrifisere det som kan elektrifiseres, med elektriske varmepumper i stedet for oljefyring, og elektriske biler og busser, men neppe elektriske fly.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke