Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
FRYKT: Anna Kathrine Kristiansen frykter at vi får i oss plantegifter gjennom kornvarer.
 
Er det gift i korn vi spiser?
PLANTEGIFT: Bruken av plantegift er på det nærmeste doblet siden 1991. Debatt

Publisert: 10.jul.2019 13:33
Oppdatert: 10.jul.2019 13:36

Jeg leser om bonden på Toten som var uheldig, han forvekslet flaskene med ugrasmidler. Åkersprøyta som skulle brukes på kornåkeren, ble fylt med ugressmiddelet som skulle brukes i potetåkeren. Dette tålte ikke kornaksene som skulle vokse seg høye og fyldige. Kornåkeren må pløyes opp og bli potetåker i stedet. Hvor mye av denne giften går inn i potene som vi skal spise, tro? De har jo tynt skall og noe går inn vet vi.

Men det var korn og brødvarer jeg skulle skrive om. Vi nordmenn spiser omtrent 250.000 tonn brødvarer i året, så korn og korndyrking er viktig både for dyr og mennesker. Men selvforsyningen av matkorn går ned her i Norge. Ser man matkorn og mel til mennesker isolert, er selvbergingsgraden bare 20 prosent. Under den globale mat-krisen i 2008, ble basisvarene i verden plutselig 50 prosent dyrere. Av åkerland hvor korn dyrkes, blir 94 prosent giftsprøytet. Etter hvert har man kommet til at sprøytemidler her har liten eller ingen virkning.

Mange korndyrkere har økt bruken av sprøytemidler mot muggsopper, men tegn tyder på at dette forsterker problemet kombinert med ensidig korndyrking og redusert pløying. Økningen av bruk og dosering av ugressbekjempende plantegift, skylles at flere ugressarter blir resistente. Bruken av plantegift er på det nærmeste doblet siden 1991. I tillegg har man fått jorderosjon og skadelig avrenning av sprøytemidler. Dataene viser at bruk av kjemiske midler mot sopp, bruk av lettløselig nitrogengjødsel og liten grad av vekstskifte, er de faktorene som best kan forklare innhold av muggsoppgift i korn. Det er spesielt muggsoppgiften Don vi kan få mye av gjennom brød og grøt. Muggsopp i korn kan en ikke se. Den lar seg ikke fjerne når den er oppstått, og følger med kornet som en blindpassasjer inn i oss og dyrene som spiser kornprodukter. Veterinærinstituttet ha fastslått at pasta, brød, havregryn, kornblandinger og mel gjennomgående er forurenset av Don og HT.2

Ettersom importen av korn og mais er økende, er det grunn til å tro at vi er mer utsatt enn før. Muggsoppgifter i korn kan utløse betennelsesreaksjoner, og over tid føre til sykdommer som kreft, leverskade, nyresykdom og redusert immunforsvar. Det råder enighet om at denne giften kan skade vårt arvestoff.

Hos oss i Norge er det også brukt sprøytevæske med innhold av glyfosat mot kveke i kornåkeren som alternativ til å pløye. Denne giften havner i overflatevann, kan forbli varig i jorden og sprer seg i grunnvannet. Det er hvetemelet vi innfører som bidrar mest til overskridelsene av slike gifter som kan være i kornvarene vi spiser. Det er lenge siden jeg leste om dette, så oppgi kilder her kan jeg ikke, de er glemt. Men bonden på Toten holder tydeligvis på sitt om at sprøyting er nødvendig. De som sprøyter er jo spesielt utsatt, så det måtte være godt å slippe skulle en tro.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke