Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Fly: Greit at folk flyr i blant.
 
Er det greit å fly?
Miljøpartiet De Grønnes landsstyremøte har fått mye oppmerksomhet fordi grønne partitopper måtte fly for å komme seg fram.

Publisert: 07.des.2016 23:33
Oppdatert: 07.des.2016 23:37

De ble grundig arrestert av mange som kaller MDG et moralistisk parti. Jeg kjenner meg ikke igjen i denne kritikken. Jeg synes nemlig det er greit at folk flyr i blant.

Vi kan ikke fjerne mennesket for å redde naturen. Økende klimaforstyrrelser og tap av biologisk mangfold er likevel to av verdens aller største utfordringer, og de er som en grunnmur andre store problemer står på, som for eksempel ekstrem fattigdom, vannmangel og sult. Dette er utfordringer som ikke kan stanses av sutrekopper i kommentarfeltet i Nettavisen. De må tas tak i av folk som kan brette opp ermene og gå til verks og skape endringer. Vi må se etter løsningene, for vi har verken tid eller råd til å grave oss ned i problemene.

Jeg er på langtidsreise om dagen, og har haiket ned til Portugal med sekk på ryggen. Turen går videre herfra med haik på seilbåt til Kanariøyene - og forhåpentlig Sør-Amerika. Sjøl flyr jeg jo hjem i slutten av mars for å drive valgkamp for Miljøpartiet De Grønne.

Det blir en lang og klimagassutspyende flytur. Men jeg skulle ønske prisen på flyturen gjenspeilet kostnadene flyingen har for samfunnet.

Personlige valg er viktige. Jeg forsøker å fly mindre, og turen hjem blir min første flytur på 2,5 år. Men selv med personlige, bevisste valg får vi ikke gjennomført det grønne skiftet før vi får en systemendring.

Jeg ønsker at årets nyfødte skal kunne pensjonere seg i en verden der det fortsatt finnes regnskog i Amazonas, isbjørner på Nordpolen, og der det er snø på julaften, og der man kan backpacke rundt og føle seg trygg ute i verden. Klimaforstyrrelsene er her allerede: fuglefjellet Runde er kraftig redusert, flåtten har vandret nordover og bjørkemålere tar knekken på skogene våre i Nord-Norge.

Det er for mye forlangt å forvente at hver og en av oss skal tenke gjennom alle mulige konsekvenser før hvert kjøp. Derfor må vi synliggjøre dette i prisene. Og vi må bruke disse midlene til å gjøre det rimeligere og enklere å velge miljøvennlige alternativer, som for eksempel gjøre det rimeligere å reise på Interrail.

Vi som bryr oss om mennesker, dyr og natur, må få slippe å selv måtte sjekke om produkter vi kjøper er dårlige for kloden.

Mange har enda ikke forstått hvor brutalt vi rasererer økosystemene som gir oss liv. Verden formerlig roper etter grønne løsninger. Uten moralisme, men med vilje til å ta ansvar.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke