23. okt
HYTTEFELT: På Gutubakken bygges det hytter på myrgrunn. Bildet er tatt i en annen sammenheng.
 
Er det greit å omdanne myr til hyttefelt?
Hyttebygging: Myr er ett av naturens underverker, og et livsnødvendig økosystem.

Publisert: 25.sep.2017 12:38
Oppdatert: 25.sep.2017 13:05

Oppfølging av Stein Amundsens innlegg 19. september.

Hva skjedde (ikke) i forkant av beslutning om å godkjenne – og bygge ut – hyttefeltet som nå er under kraftig vekst og utvikling på Gutubakken?

Dette urolige spørsmålet slår meg i skallen hver gang jeg passerer de siste bakkene på vei opp til hytta på Rømåsen. Jeg skal innrømme at det tok for lang tid før jeg tenkte over at dette feltet primært bygges på myrgrunn. Men noe av det første som ble gjort var jo å bygge opp jordvollen inn til veien, så mistet trafikantene også innsynet.

Innsynsrett har vi både som politikere og allmenhet, men med tempoet og omfanget av vekst og utvikling i by, bygd og barfjell, skal det noe til å henge med i svingene. Og om det graves opp en «myrputt» blant alle tusener myrmål i fjellet, det betyr vel så lite?

Nei, i disse ekstreme uvær- og klimatider – med førstehånds kunnskap om hvilke menneskeskapte feilgrep som forårsaker økte, ødeleggende CO2-utslipp, burde oppgraving av myr være det første vi unngikk. Alle vet at myr er svært viktig som karbonlager, dannet gjennom tusener år av nedbrutt organisk materiale, kalt torv. Når myr rives opp, dør torvmosene i overflaten og karbonfangsten stanser opp. Og som dobbel negativ effekt: myras vekst og utvikling stanses og den omdannes og slipper ut igjen eldgammelt karbonlager, i form av CO2 og lystgass.

Mitt spørsmål er; hvem i allmenning og kommune valgte å overse dette klimaskadelige faktum til fordel for egen definisjon av vekst og utvikling? Er det greit å omdanne myr til hyttefelt i en så landskapsrik kommune som Ringsaker? Blir normale grenser for moral og etikk trampet ned i blautmyra til fordel for «potensialutnyttelse» (ref. utbyggerne: «Det er et stort potensial som må tas ut nå!»)

Er det greit med åpne øyne å grave opp eldgamle grunnverdier tuftet på samspill med naturen i bytte med kortsiktig økonomisk vekst og utvikling for lokale profitører? Er det helt greit med lukkede ører å reise byklonede høyhus – kalt signalbygg – på en historisk sætervang, på tross av knivsårene det gir i kropp og sjel for tusenvis hyttefolk som har søkt ly for maskindrevet vekst og utvikling i naturen?

Myr er et av naturens underverker. Millioner av individer og mer enn femti ulike torvmosearter bygger, med én millimeter i året, livsnødvendig økosystem og landskap under molteplukkerføttene våre. Myr er helligdom og gull. «Myrmenn» var et uttrykk som ble brukt om norske borgere som på 1880-tallet skaffet seg stemmerett ved å kjøpe verdiløs jord, gjerne myr.

Hva om «myrmenn» anno 2017 bruker sin stemme og sin rett til å kjempe for en vekst og en utvikling i denne kommunen som styrker naturskapt liv, miljøbevisst handling og levedyktig menneskeskapt trivsel oss imellom. Summen av alt dette er langsiktige opplevelsesverdier (uttrykk fra Stein Amundsens glitrende avisinnlegg med tittel «Verdier i spill på Sjusjøen» - les det en gang til)!

Torv og tusser må vi ta vare på. Huldra er CO2-bombet ned i myra for lengst. Vi er alle brøtninger.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Hans Christian Medlien - kunstutstilling i eget galleri hjemme på gården. Gal(l)eri Buen Original bildetekst:
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke