16. sep
 
Er det ondskap?

Publisert: 14.aug.2015 04:00
Oppdatert: 14.aug.2015 08:30

Vi har nettopp gjennomlevd diverse tv-dokumentarer om atombombene over Hiroshima og Nagasaki, samt avisinnlegg og radioprogram.

Spørsmålet borrer seg fram hos meg: Var det ren ondskap? Var piloten, mannskapet, vitenskapsmennene og alle hjelperne besatt av et intenst hat mot innbyggerne i de to byene? Eller japanere generelt?

Hva om bombene hadde vært klare tre måneder tidligere? Hele tiden hadde Manhatten-prosjektet hatt som mål å bli klar til å slippe bomben før Hitler og hans menn. Hvilke tyske byer ville da blitt ofret?

Nå hadde ikke Tyskland noen atombombe. Og heller ikke raketter som kunne treffe mål i USA. Så gjengjeldelse var det liten fare for. Ikke hadde Japan mulighet for å slå tilbake heller. USAs bombefly regjerte luftrommet i Stillehavet totalt. De amerikanske luftstyrkene tok ingen risiko ved å slippe atombombene. Var det da ren ondskap?

På bakken virket det slik. Titusener ble på mindre enn et sekund forvandlet til levende fakler. Hos noen ble blodet kokende og fettet i kroppen smeltet – på sekunder. Hvordan er tidsopplevelsen hos den som får slik plutselig død? Jeg vet ikke, men tror at tiden kan stå stille for noen. Et sekund kan – tror jeg – vare ufattelig lenge.

Så kom ildstormene, og sist, men ikke minst, kom radioaktiviteten. De få som overlevde infernoet, nøler ikke med å kalle det for helvete på jord. Hva annet enn ondskap lager et helvete? Amerikanerne visste ikke, sier noen. Men de hadde foretatt en test i New Mexicos ørken. Og de hadde spart trehusene i Hiroshima for å kunne studere virkningen av ildstormen. Så noen visste.

Og noen vet i dag hva virkningen av en atomkrig vil bli. Er det ondskap?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke