hacklink
18. sep
 
Er flyktninger fra Syria farlige terrorister?

0
Publisert: 15.jun.2015 04:00
Oppdatert: 15.jun.2015 06:57

Jeg ser i avisene at det finnes folk som tror det. Etter min klare vurdering er dette å se spøkelser ved høylys dag. Men la meg tenke litt ved hjelp av laptopen om sammenhengen mellom religion og krig eller terrorisme.

Bruk av religion som motivasjonsmiddel er den ultimate hersketeknikk. Med jamne mellomrom dukker det opp en debatt om hvorvidt religion er årsak til krig eller ikke. Som oftest ender diskusjonen opp med en konklusjon om at det er sosiale og økonomiske forhold som fører til kriger.

Den engelske historikeren Ian Morris har et annet syn på dette. Han sier at det er tre faktorer som har styrt forekomsten av kriger gjennom tidene: frykt, grådighet og geografi. Geografien kommer inn som en avgjørende faktor med hensyn til hvem som har økonomiske ressurser og muligheter til å dominere andre, og at dette endrer seg med utvikling av teknologien.

Selv om religionen ikke utgjør den bakenforliggende årsaken til krig, kan det ikke være noen tvil om at religioner brukes som et sterkt motivasjonsmiddel for å starte og opprettholde kriger. Maktmennesker bruker religionene som motivasjonsmiddel og som middel til å nå politiske mål. Et utall politiske ledere har hevdet at de har Gud på sin side, og en rekke herskere har hevdet at de (1) har fått sin makt fra gud og styrer på vegne av ham, (2) at de er guds sønn, eller (3) at de selv er guddommelige.

Psykologene forteller oss at det er gruppetilhørighet og gruppetenkning som mer enn noe annet, ligger bak flertallet av verdens stridigheter, og at slik har det alltid vært. Eksperimenter viser at det er veldig lett å skape gruppedannelser og å sette ulike grupper opp mot hverandre. Dette kan selvsagt utnyttes av maktkåte mennesker, og religion brukes som middel.

Noen konklusjoner:

∙ Det er mennesker med stor makt som skaper krig og stridigheter, ikke vanlige folk, de som bare er opptatt av få noenlunde levelige livsvilkår for seg og sine. Dette gjelder selvsagt like mye for muslimer som for andre. At det kan finnes folk blant dem som er mer opptatt av religionen enn andre, forandrer ikke på dette.∙ Vanlige muslimer som har kommet til Europa, har kommet hit for å få et bedre liv, ikke for å «ta over» samfunnet de har kommet til, eller for å bedrive terrorisme. ∙ En del mennesker lar seg lokke av maktgrupperinger som bruker religionen som middel til å fremme egne mål, slik som IS, Boko Haram eller Al Shabab. Dette må selvsagt motarbeides, men vi kan ikke generalisere og henge ut alle muslimer, og slett ikke de som har flyktet fra krigen i Syria. Historien viser dessuten at kristne miljøer har liten grunn til å slå seg på brystet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke